Ismét bejelzett egy olyan mutató az amerikai tőkepiacon, amit joggal tartanak fenyegetőnek az ezzel foglalkozó szakemberek. Az amerikai hozamgörbe egy szakasza inverzzé vált, s ez az elvileg első hallásra nem túl fenyegető jelzés azt is jelentheti, hogy az amerikai gazdaság hamarosan recesszióval, visszaeséssel nézhet szembe.

A hozamgörbe normális esetben emelkedik, a közgazdaságtan logikája ugyanis azt diktálja, hogy minél hosszabb egy államkötvény lejárata, annál nagyobb annak kockázata, épp ezért annál nagyobb hozamot várnak el érte a befektetők.

Ez azt jelenti, hogy a 10 éves amerikai állampapír hozama rendszerint magasabb, mint a 2 évesé, és utóbbi ugyancsak magasabb, mint a 2 hónaposé. Azonban vannak olyan időszakok, amikor felborul a rendszer, például akkor, ha a piac arra számít, hogy a gazdaság középtávon lassulni fog. Ilyen esetben a Fed kamatot emelhet és emiatt a rövidebb hozamok ugyan még magasabban maradnak, de a kicsit távolabbiak már csökkenni kezdenek.

Ez történt 2019 tavaszán is, amikor a három hónapos amerikai állampapírok hozama a 10 éveseké fölé emelkedett, akkor sokan emlékeztettek arra, hogy a hozamgörbe inverzzé válása nagyon nagy találati pontossággal jelezte előre 12 hónapos időtávon a a recesszió kialakulását, még akkor is, ha akkor ősszel ennek veszélyét már nem látták a szakemberek. Aztán 2020 tavaszán jött a koronavírus járvány és az azt követő gazdasági visszaesés - így utólag a jelzés mégiscsak pontosnak bizonyult.

Mostanra a 2 éves és a 10 éves amerikai államkötvények hozama közötti különbség 17 bázispontra süllyedt - hívta fel a figyelmet a Bloomberg - ami 2020 januárja óta nem látott mélység. Ugyanakkor a megkérdezett szakértők - akárcsak 2019 tavaszán - ezúttal sem vélik azt, hogy ez most tényleg a recessziót jelezne előre. Szerintük "ez alkalommal minden más lesz".

Úgy vélik, a hozamgörbe invertálódása mesterségesen előidézett: az okozza, hogy a Fed megkezdte a kamatok emelését az infláció megregulázása érdekében, ugyanakkor a gazdaság élénkítésére bevetett másik eszközét, az eszközvásárlási programot egyelőre hagyja futni, s ez lenn tartja a hosszabb lejáratú államkötvények hozamát. Így a hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint mivel mesterségesen előidézett, ezért a hozamgörbe invertálódása már nem megfelelő előrejelző eszköze a közelgő recessziónak.

Akár igaz, akár nem, a JPMorgan korábbi elemzései azt mutatják, hogy a hozamgörbe invertálódását nem azonnal követi a recesszió, hanem késleltetve, s a részvénypiaci hozamok a jelenség kialakulását követően még 12 hónapig átlag felett szoktak maradni.