Az amerikai Republikánus Párton belül mini polgárháború robbant ki annak kapcsán, hogyan kelhetnének fel a padlóról azt követően, hogy elnökjelöltjük, Donald Trump elvesztette a 2020. novemberi elnökválasztást a demokraták indulójával, Joe Bidennel szemben - írja a Financial Times. Úgy tűnik, ez a következménye annak, hogy a volt elnököt ugyan felmentette a washingtoni szenátus az ellene indult második alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment), ám hét republikánus politikus ez ellen szavazott, és a szenátus elnöke Trumpot elítélő nyilatkozatot tett.

Az éles határvonal a volt elnök támogatói és ellenfelei között azonnal vádaskodással színezett üzengetésbe torkollott. Mitch McConnell, a felsőház 80 éves republikánus elnöke sajátos módon előbb leszavazta a volt elnök felelősségre vonását, majd kiállt a tévékamerák elé, és azt mondta, hogy Trump kétség kívül gyakorlatilag és morálisan felelős azért, hogy civil rendbontók megrohamozták és egy időre elfoglalták a kongresszus washingtoni épületét. Ezzel szerinte egy volt amerikai elnökhöz méltatlanul viselkedett.

Jött a válasz

Erre válaszul Lindsey Graham republikánus szenátor, Trump elkötelezett híve élesen bírálta McConnellt. Szerinte azt, amit mondott a párt ellenfelei fel fogják használni a 2022-es időközi választáson a republikánus indulókkal szemben, miközben órási a tét, hiszen vissza kellene szerezniük a Kongresszus feletti ellenőrzést, hogy ellensúlyozzák Biden elnöki hatalmát.

Graham úgy véli, hogy az ehhez vezető úton Trump imázsára építve, az ő politikai programját képviselve mehetnek végig. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Lara Trump, a volt elnök menye indul egy Észak-Karolina államban megüresedő szenátusi pozícióért. Szerinte ő jelképezi a Republikánus Párt jövőjét, amit a volt elnök brandjét megkérdőjelező viselkedés veszélyeztet.

Eközben több republikánus politikus igyekszik eltávolodni Trumptól. Larra Hogan, Maryland kormányzója és a párt egyik lehetséges elnökjelöltje a 2024-es elnökválasztáson, úgy véli, hogy szakítani kell a volt elnök politikájával, ha a párt versenyben akar maradni az amerikai politikai porondon. Ő "ellenséges felvásárlásként" értelmezi Trump megjelenését, és annak a politikai kultúrának a feltűnését, amit ő képvisel. E helyett szerinte vissza kell térniük a párt hagyományos értékeihez.

Továbbra is naggyá tenné

Trump azt üzente az amerikai népnek a felmentése után, hogy a történelmi, patrióta és csodálatos mozgalom, amely újra naggyá teszi Amerikát, csak most kezdődött (ez volt 2016-os választási szlogenje). Alig várja, hogy a következő hónapokban híveivel együtt folytassa azt a rendkívüli utazást, ami naggyá teszi az amerikai embereket. A 74 éves volt elnök nem zárja ki, hogy újraindul az USA elnöki posztjáért 2024-ben, ám ez nem lesz könnyű, mert a január 6-ai attakban játszott szerepe alapján még büntetőjogi perek várhatnak rá, ami napirenden tartja azt az ügyet, amely még sok republikánus szavazót is felháborított.

Eközben hívei nekiestek annak a hét szenátornak, aki a felmentése ellen szavazott. Bill Cassidy Louisiana állambeli szenátort pártja helyi politikusai arra figyelmeztették, hogy nem számíthat meleg fogadtatásra szavazása után. Ugyanezt kapta Pat Toomey, Pennsylvania állam egyik republikánus szenátora. Sok republikánus politikus privát beszélgetéseken elítéli a volt elnököt a január 6-ai támadásban játszott szerepéért, ám nyilvánosan nem vállalják véleményüket. Eközben a párt gondolkodásra még képes vezetőinek az okoz fejfájást, hogyan szerezhetnék vissza a mérsékelt, független centrista szavazókat, akik nélküli nem lehet választásokat nyerni.