Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök közlése szerint a feladatot az amerikai Bevándorlási és Vámügyi Hivatal (ICE) végzi majd, s az illegális bevándorlókat "olyan gyorsan teszik ki majd, amilyen gyorsan bejöttek", de további részletekkel nem szolgált - idézi a bejegyzést az MTI.

Az Egyesült Államokban a becslések szerint jelenleg mintegy 12 millió illegális bevándorló tartózkodik. Többségük Mexikóból vagy más közép-amerikai országokból származik. Egyes, demokrata párti politikusok által irányított tagállamokban - mint Kaliforniában vagy New York államban - kifejezetten védelmet élveznek, vagyis ezekben az államokban a helyi rendfenntartó erők nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal az illegális migránsok kiutasításában.

A Trump-kormányzat június elején megállapodott a mexikói kormánnyal a migráció megfékezéséről annak fejében, hogy Washington felfüggesztette a kilátásba helyezett vámok bevezetését. Az amerikai elnök korábbi bejelentése szerint a Mexikóból származó minden termékre kivetett - kezdetben 5 százalékos - vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedett volna, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Ez utóbbi beleegyezett, hogy mindaddig gondoskodik a közép-amerikai migránsokról, amíg azok menedékkérelmét az Egyesült Államokban el nem bírálják.
Twitter-bejegyzésében Donald Trump utalt arra is, hogy a közép-amerikai Guatemala szintén készen áll egy migránsegyezmény megkötésére Washingtonnal. E tervezett megállapodás részleteiről eddig sem Washington, sem Guatemalaváros nem nyilatkozott. Az amerikai külügyminisztérium csak azt erősítette meg, hogy az erről szóló tárgyalások pénteken kezdődtek meg Guatemalában.

Hétfőn egyébként az amerikai külügyminisztérium bejelentette: az amerikai kormányzat a migránsválság miatt végleg megvonja az anyagi támogatást Salvadortól, Guatemalától és Hondurastól. A három ország azért nem kapja meg a 2018-as pénzügyi évre megszavazott, összesen 370 millió dolláros segélyt, mert Washington álláspontja szerint vezetőik nem akadályozták meg, hogy országaikból illegális bevándorlók tömegei vágjanak neki a mexikói-amerikai határnak - közölte Morgan Ortagus, a külügyminisztérium szóvivője.