Novemberben az előző havihoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban az októberi 0,6 százalékos havi emelkedés után. A piac nem számított a termelői árak emelkedésére novemberben - írja az MTI.

A szolgáltatások árai 0,3 százalékkal nőttek novemberben az előző havihoz képest, a javaké viszont 0,4 százalékkal csökkent. Az energiaárak 2017 szeptembere óta a legnagyobb mértékben csökkentek novemberben, 5 százalékkal az októberi 2,7 százalékos csökkenés után. Az élelmiszerárak 1,3 százalékkal emelkedtek novemberben az októberi 1 százalékos emelkedés után.

Az energia és élelmiszerárak változását figyelmen kívül hagyó havi árváltozás 0,3 százalék emelkedés lett novemberben a várt 0,1 százalék növekedés helyett. Az előző hónapban, októberben 0,5 százalék volt a termelői árak havi emelkedésének a mértéke energia és élelmiszerárak nélkül.

Az egy évvel korábbihoz képest a vártnak megfelelően 2,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak novemberben a Egyesült Államokban, a termelői maginfláció pedig 2,7 százalék volt. Októberben 2,9 százalék volt a termelői árak éves emelkedése, a maginfláció pedig 2,6 százalék.

A termelői árak novemberi változása az inflációs nyomás enyhülésére utal, ami a monetáris szigorítás ütemének a mérséklésére késztetheti az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszert, a Fed-et.