Az AP értesülése szerint Sund már megírta lemondólevelét. A lépésre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta, hogy Sund lemondjon.

Szerdán Donald Trump elnök több száz híve erőszakkal behatolt az épületbe, és csak négy órányi művelettel - a nemzeti gárda segítségével - sikerült őket eltávolítani. Az ostrom során többen életüket vesztették.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, ám az elhárította - adta hírül az AP amerikai hírügynökség egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva. A Pentagon azt kérdezte a Capitolium rendőrségétől, hogy szüksége van-e a nemzeti gárda támogatására, a válasz azonban nemleges volt. A kongresszusi épületet és a képviselőket, továbbá munkatársaikat védő őrség csupán tüntetésre készült fel, nem pedig zendülésre - írta az MTI nyomán a Hirado.hu.

Egyelőre nem tudni, hogy szerdán hányan voltak szolgálatban a Capitolium rendőrségének 2300 embere közül. A testület tagjai igen jól képzettek tömegrendezvények biztosításában is.

Időközben meghalt egy rendőr is, aki a capitoliumi zavargásokban sérült meg, így már öten vesztették életüket az ostrom kezdete óta. Egyelőre vizsgálják, hogy pontosan mi vezethetett a rendőr halálához.

Az első áldozat, egy középkorú nő még az ostrom első napján halt meg. Később további három halálesetet jelentett a rendőrség, egy nő és két férfi vesztette életét, de azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozhatta a halálukat.