Az elnök hosszan -  három, egymást követő Twitter-bejegyzésben - írt Michael Cohenről, miután volt ügyvédjét szerdán hároméves börtönbüntetésre ítélte egy New York-i bíróság.

Donald Trump azt hangsúlyozta, hogy Cohen ügyvéd volt és ismernie kellett a törvényt. "Egy ügyvédnek felelőssége van, ha hibát követ el, azért meg kell fizetnie" - írta az MTI szerint.

Következő mikroblog-bejegyzésben pedig nevek említése nélkül leszögezte, hogy nem sértette meg a kampányfinanszírozási törvényt. Hangoztatta, hogy volt ügyvédjét többrendbeli bűncselekmény miatt ítélték el, de neki egyikhez sincs köze.

A harmadik bejegyzésben Trump röviden kifejtette: volt ügyvédje azért vallotta magát bűnösnek a kampányfinanszírozási törvény megsértésében is, hogy - mint írta -"zavarba hozza az elnököt és jelentős mértékben csökkentett börtönbüntetést érjen el".

Michael Cohent szerdán három éves börtönbüntetésre ítélték, adó-, és banki csalásokért, valamint a kampányfinanszírozási törvény megsértése és a hatóságok és a kongresszus félrevezetése miatt. A 2016-os elnökválasztási kampány idején ugyanis az ügyvéd két nőnek fizetett pénzt azért, hogy hallgassanak az elnökkel folytatott állítólagos szexuális kapcsolataikról. Stormy Daniels pornószínésznő azt állította, hogy évekkel korábban egyéjszakás kalandja volt az akkor még csak üzletember és valóságshow-hős Trumppal. Míg Karen McDougal, volt Playboy-modell több hónapig tartó viszonyt emlegetett.

A Fehér Hz mindkét esetben cáfolta a nők állításait. Az ügyészek szerint a pénzt Cohen a kampányra rendelkezésre álló összegből fizette és célja "a választás befolyásolása" volt.

Trump esetében több nyomozás is vizsgálja, hogy miként próbálta befolyásolni az elnökválasztási kampányt, illetve, hogy megpróbálta-e az igazságszolgáltatást is irányítani elnökként az ellene folyó vizsgálatokban. A Robert Mueller különleges ügyész vezette nyomozás az elmúlt időszakban felpörgött. Cohen mellett Paul Mannafort egykori kampánytanacsódót is bíróság elé vitték. A gyanú szerint elképzelhető, hogy Donald Trump orosz személyekkel, akár titkosszolgákkal is együttműködhetett a választás befolyásolása érdekében a kampánya alatt.