Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság az első negyedévben gyorsan bővült, ami a közgazdászok előrejelzései szerint idén a világjárványból való erőteljes, fogyasztóvezérelt kilábalást jelenti majd. A termelés a tavalyi negyedik negyedévben 4,3 százalékkal nőtt, miután a harmadik negyedévben 33,4 százalékkal emelkedett. A tavaly tavaszi meredek visszaesésből való kilábalás a világjárvány elején gyorsabb volt, mint amire sok közgazdász számított, de a gazdaság még így is gödörben maradt. A gazdaság tavaly egész évben 2,4 százalékkal zsugorodott, ha a negyedik negyedévi kibocsátást az egy évvel korábbihoz hasonlítjuk - ez volt egyébként az első zsugorodás a 2007-2009-es recesszió óta - írja a Wall Street Journal.

Az első negyedévben egyre többen kapták meg a Covid-19 vakcinát, az államok és városok feloldották a vállalkozásokra kirótt járványügyi korlátozásokat, és az ösztönző kifizetések a bankszámlákon landoltak. A fogyasztói bizalom áprilisban az elmúlt 14 hónap legmagasabb szintjére emelkedett - közölte kedden a Fed testülete.

"Az amerikai gazdaság egyértelműen a fellendülés kezdeti szakaszában van, és erőteljes bővülés felé tart" - mondta Joseph Brusuelas, az RSM tanácsadó cég vezető közgazdásza. Elképzelhető, hogy az első negyedévben a termelés visszatért a járvány előtti szintre - mondta.

Ez a tavalyi visszaesés súlyosságát tekintve az egyik legjelentősebb fordulatot jelentené. Éppen egy évvel ezelőtt a világjárvány a második világháború utáni csúcsra, 14,8 százalékra emelte a munkanélküliségi rátát. Azóta 6 százalékra csökkent, mivel a munkaerő-felvétel felgyorsult. A munkanélküli segélyért folyamodó munkavállalók száma az elmúlt hetekben szintén járványos mélypontra csökkent.

Zúdult a pénz a gazdaságba

A kongresszus a háztartásoknak és a vállalkozásoknak több ezer milliárd dollárnyi támogatást nyújtott, valamint a Federal Reserve széles körű monetáris ösztönzést indított, ami sokkal agresszívebb válasz, mint a korábbi gazdasági válságok idején. A közgazdászok szerint az eredmény az, hogy az Egyesült Államok a világgazdasági fellendülés élére állt, ami nagy változás a 2008-as válsághoz képest, amikor olyan országok, mint Kína és Brazília vezették a felívelést, míg az USA fellendülése elmaradt.

Idén tavasszal a kormány a legtöbb háztartásnak 1400 dolláros szabadon elkölthető csekket küldött a két korábbi ösztönző intézkedésen felül. Ez a készpénz - és az a pénz, amelyet a háztartások a járvány idején az utazások és az étkezések elhagyásával megtakarítottak - lehetővé tette az egyének számára, hogy számos árut és szolgáltatást, például autót, kanapét és kerékpárt vásároljanak.

Az első negyedévben a fogyasztói kiadások - vagyis a gazdasági növekedés legnagyobb hajtóereje az Egyesült Államokban - megugrott. Már vannak jelei annak, hogy a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel. Emiatt a közgazdászok arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés a második negyedévben tovább gyorsul, és az év második felében is stabil marad. Sokan arra számítanak, hogy 2021-ben a bővülés 6 és 7 százalékos lehet. 

Eközben a Federal Reserve nulla közelében tartotta irányadó kamatlábát, ami hozzájárult a jelzáloghitelek kamatainak csökkenéséhez. A közgazdászok úgy vélik, hogy ez a politika sok amerikait ösztönzött arra, hogy lakást vásároljon. Az ingatlanügynökök országos szövetsége szerint tavaly 14 éves csúcsot ért el a korábban tulajdonolt lakások eladása, bár a piac idén a szűkös kínálat közepette némileg veszített lendületéből.

Az ilyen erőteljes növekedésnek vannak kockázatai, például az, hogy a gazdaság túlfűtöttségét okozza, és a fogyasztói árak meredek emelkedését váltja ki. A Fed tisztviselői szerdán kiadott kamatpolitikai nyilatkozatukban megjegyezték az infláció közelmúltbeli emelkedését, de elmondták, hogy várakozásaik szerint a növekedés átmeneti lesz. A Fed arra számít, hogy az infláció idén a jegybank által kitűzött 2 százalékos átlagos inflációs cél fölé emelkedik, és a jövő év végére visszaesik erre a szintre.