A személyi jövedelmek 0,1 százalékkal nőttek júniusban az előző havihoz képest a BEA kimutatása szerint, szerény kísérletet téve a májusi 2,2 százalékos csökkenés korrigálására. A csekély javulás azonban rácáfolt az elemzők 0,3 százalékos csökkenést jelző várakozásaira - írja az MTI az adatokról.

A jövedelem növekedése elsősorban a bérek emelkedésére vezethető vissza, mivel az állami szociális juttatások csökkentek júniusban. A szociális juttatásokon belül elsősorban a válság miatt bevezetett "egyéb" kategóriába sorolt állami támogatások csökkentek. A munkanélküli támogatási összegek is csökkentek, szintén a válság miatt életbe léptetett kompenzációs programok kivezetése miatt.

A személyes kiadások 1,0 százalékkal nőttek az előző havihoz képest júniusban, szemben a májusi 0,1 százalékos havi csökkenéssel. A piaci konszenzus 0,7 százalékos havi növekedésre számított. A növekedés elsősorban a gyógyászati cikkek, üzemagyagok, egyéb más energiahordozók, élelmezési szolgáltatások, vásárlására, valamint szállásra fordított összegek emelkedésére vezethető vissza. Olyannyira, hogy az előbbi kategóriák vásárlására fordított összegek több mint kompenzálták a járművek és alkatrészeik vásárlására fordított összegek csökkenését.

Az USA gazdasági növekedésének is motorja volt a háztartások növekvő kiadási szintje.