Májusban, a költségvetési év nyolcadik hónapjában 398,8 milliárd dollár hiány keletkezett, ami csaknem kétszerese az egy évvel korábbinak és egyben minden idők legmagasabb deficitje erre a hónapra - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.

Májusban a költségvetés bevétele éves összevetésben 25,1 százalékkal, 173,8 milliárd dollárra apadt. A minisztérium ezt azzal magyarázta, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány engedélyezte cégeknek és magánszemélyeknek bizony adófajták későbbi befizetését, a határidőt április közepéről július közepéig tolta ki, miközben emberek milliói veszítették el állásukat, ezért az adóbefizetéseik egy része is elmaradt.

A költségvetés kiadása 572,7 milliárd dollár volt májusban, 30,2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az októberrel kezdődött folyó költségvetési évben a büdzsé nyolchavi halmozott hiánya 1880 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 738,6 milliárd dollárról. Éves összevetésben a bevételek 11,2 százalékkal csökkentek, a kiadások ugyanakkor 29,5 százalékkal nőttek.

A szeptember végével zárult előző költségvetési évben a deficit 984,388 milliárd dollár volt, 26 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 779 milliárd dollárt.

Az amerikai költségvetés hiánya ezzel már a negyedik egymást követő évben emelkedett.

Az éves költségvetés hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százaléka volt, 0,8 százalékponttal magasabb az előző évinél.

Az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatala, a pártsemleges CBO azzal számol, hogy az októberrel indult folyó költségvetési évben a deficit 3700 milliárd dollár lesz, GDP-arányosan 17,9 százalék, ami a második világháború óta a legmagasabb.

A 2009. évi pénzügyi válság idején a hiány 1413 milliárd dollár, a GDP 9,8 százaléka volt.

A legmagasabb GDP-arányos amerikai költségvetési hiány 1943-ban alakult ki 27 százalékkal.

Az amerikai külkereskedelmi mérleghiánya is rekord nagyságúra nőtt.