A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 793 ezer volt a február 6-ával zárult héten, ami 19 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi, a felülvizsgálat során 779 ezerről 812 ezerre felhúzott értéknél.

Elemzők jobb adatot, 757 ezres számot vártak. Egy évvel ezelőtt 204 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A kérelmek száma még mindig jócskán meghaladja a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsokat, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A világjárvány utáni csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva azonban erőteljesen, majdnem 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 33 ezer 500-zal, 824 ezerre mérséklődött a múlt héten. Egy évvel korábban még 209 ezer 250-en állt a mozgóátlag.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a január 30-ával végződött héten 145 ezerrel, 4 millió 545 ezerre süllyedt. Elemzők jobb adatra, 4,49 millióra számítottak. A csoport számát mérő négyhetes mozgóátlag 157 ezer 500-zal, 4 millió 748 ezer 750-re esett. Ez még mindig majdnem háromszorosa az egy évvel korábbi 1,71 milliós számnak.

Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke szerdán elismerte, hogy a munkaerőpiaci feltételek javulása megállt az utóbbi hónapokban, mert a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt korlátozások újra kemény csapást mértek az éttermekre és más egyéb, a fogyasztókkal közvetlen fizikai kapcsolatot igénylő vállalkozásokra.

A munkaügyi minisztérium múlt héten közölt adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 49 ezerrel nőtt januárban az Egyesült Államokban. Elemzők 50 ezres emelkedésre számítottak a decemberben mért 227 ezres csökkenés után. A munkanélküliségi ráta az előző havi 6,7 százalékról 6,3 százalékra mérséklődött.

Óvatos optimizmusra ad okot, hogy a múlt héten 25 százalékkal esett vissza az új koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, és már a negyedik egymást követő héten volt kimutatható csökkenő tendencia. Ha ez a trend tartósnak bizonyul, és a védőoltások beadása jól halad, mind több vállalkozás indíthatja el újra a munkát.

A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,3 milliót sikerült azóta visszaállítani.

A tavaly februári 152,2 milliós foglalkoztatottsági szinthez képest csaknem tízmillióval kevesebben dolgoztak januárban az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban. A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta közel 28 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 17,8 milliót, a halottaké pedig a 483 ezret.