"Kompromisszumra kell jutnunk, mert ki kell terjesztenünk a segélyeket" - mondta el Pelosi a hírügynökség szerint.

Viszont egyelőre nem látszik, hogy a képviselőházban kisebbségben lévő, de szenátusi többséggel bíró republikánusok hogy lesznek ebben partnerek. Kevin McCarthy, a Republikánus Párt alsóházi vezetője szerint ugyanis nem lenne eredményes, ha kiterjesztik a munkanélküli-ellátásokat, amelyeket az év elején a koronavírus-mentőcsomagban vezettek be. Az ellátások július 31-től elvileg már nem járnának.

A republikánusok szerint a statisztikákból az látszik, hogy sok amerikai több pénzt kap a kiterjesztett munkanélküli-ellátásokból, mint amennyit munkával kerestek. Így a két párt jelenleg arról vitatkoznak, hogyan tudnának úgy segíteni, hogy ezt az állapotot megszüntessék.

A heti 600 dolláros szociális biztonsági háló elvesztése az elbocsátott munkavállalók számára - jóval a gazdaság tartós fellendülése előtt - valószínűleg csak súlyosbítaná a jelenlegi recessziót. Az Egyesült Államokban ráadásul a járványnak sincs vége, mert eddig közel 3 millió amerikait fertőzött meg a betegség, de továbbra is növekszik az esetszám.

A Szenátusban a demokraták egy hosszú távú ideiglenes munkanélküli-biztosítási programot javasolnak. Ennek lényege, hogy a heti 600 dolláros kifizetéseket, amelyek március végén kezdődtek, addig meghosszabbítják, amíg az egyes államokban a munkanélküliségi ráta 11 százalék alá nem esik.

A kérdés rendezése azért sem várhat, mert már több mint 30 millió ember veszítette el az állását az USA-ban.