Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amerikában a várható életkor egytized évvel csökkent az elmúlt egy évben, így most 78,6 év. A folyamat már 2014 óta zajlik, a csökkenés összesen 0,3 év volt azóta, ami önmagában nem mondható soknak, de a trend mégiscsak szembe megy az Amerikához hasonló fejlettségű országok szintjével, melyekben már azt számolgatják sokszor, hogy a ma születő gyerekek közül minden hányadik éri meg várhatóan a 100. életévét.

A fő okok között az öngyilkosságok számának megugrását és a kábítószerek, valamint a kábítószer-alapú, de receptre felírható erős fájdalomcsillapítók túladagolását említik, és különösen aggasztónak találják, hogy ezek úgy tudják rontani a statisztikát, hogy közben a szívbetegségekből és a rosszindulatú daganatos betegségekből eredő halálozások száma csökken - írta a portál.

Az Egyesült Államokban 1950-ben még csak 68 év volt a várható élettartam, ez 2010-re majdnem 79 évig emelkedett, ott tetőzött, majd 2014-től indult a csökkenés. Eközben Japánban 84,1 év, Svájcban 83,7 év a várható élettartam, így a két ország az első két helyezett az OECD rangsorában, míg az Egyesült Államok csak a 29. helyen van.

A gyógyszer túladagolás ellen az utóbbi két évben már megpróbáltak hatékonyan fellépni: szigorítják a veszélyes fájdalomcsillapítók felírását, illetőleg olyan gyógyszereket is forgalomba hoznak már, melyek a túladagolás hatásait csökkentik. Az öngyilkossággal kapcsolatban rosszabb a helyzet: ezek száma 3,7 százalékkal nőtt 2017-ben, ráadásul a növekedés trendszerű: már 1999 óta tart.