Donald Trump, az Egyesült Államok republikánus elnöke azt jósolta a demokraták elnökjelölt-aspiránsainak szeptember 12-ei vitája előtt, hogy a közvélemény-kutatások első három helyezettje - sorrendben: Joe Biden volt alelnök, Bernie Sanders szenátor, illetve Elisabeth Warren szenátor - közül kerül majd ki kihívója a jövő évi elnökválasztáson. Ezen a listán valójában inkább már csak két esélyes van: Biden és Warren - véli Edward Luce, a Financial Times (FT) USA-val foglalkozó publicistája.

A Demokrata Párt választási bizottsága immáron a harmadik szócsatát rendezte az elnökjelölt-aspiránsoknak, amelyen már csak azok indulhattak, akik népszerűségi indexe augusztus végén nagyobb volt két százaléknál (a tíz résztvevőből azóta hárman ez alá kerültek). Biden és Warren alig csapott össze és ellenfeleik között sem akadt olyan versenyző, aki akár csak egy karcolást ejtett volna rajtuk.

Egy-egy megjegyzés

Beto O'Rourke szenvedélyesen érvelt a félautomata fegyverek betiltása mellett, Kamala Harris elmondta jól előkészített beszédét a büntetőbíráskodás reformjáról. Julián Castro az FT publicistája szerint gyakorlatilag kizárta magát a versenyből azzal, hogy Biden amnéziájára utalt. Az övön aluli ütéseket nem értékelik a pártok házi versenyében, bár más értékelések szerint sok induló bízik még abban, hogy Biden kora miatt (76 éves) kénytelen lesz visszalépni az egyre megterhelőbb kampányban. Más jelöltaspiránsok semmit sem tudtak felmutatni, amivel javíthatnának népszerűségükön.

Így Biden és Warren maradt észrevehető, ami gondot okozhat a demokratáknak. Bár a pártban azt állítják, hogy bármelyik elnökjelölt-aspiránsuk jobb elnöke lenne az USA-nak, mint Trump - ami akár igaz is lehet -, arra nincs válaszuk, ki győzhetné le a regnáló államfőt az elnökválasztáson. Sandersen kívül - akit európai értelemben vett szociáldemokratának tartanak, s így az USA-ban kommunistának minősül -, csak e két indulónak van világos magyarázata arra, miért őt kellene megválasztani az ország vezetőjének. A gond az, hogy ezek szemben állnak egymással.

Két ígéret

Biden üzenete egyszerű: ő az, aki le tudja győzni Trumpot. Ezt néhány közvélemény-kutatás alá is támasztja. Szerinte a jelenlegi elnök megválasztása egy sehova sem vezető kitérő az amerikai politikában, és ő - egyedül ő - az, aki vissza tudja vinni az országot a korábbi, a helyes útra.

Warren ennek az ellenkezőjével kampányol. Szerinte az amerikai kapitalizmus szerkezeti válságba került, amelyet radikális műtéttel kell gyógyítani.

A gond az, hogy az ellentétes víziók miatt nehéz elképzelni, hogy ha e két jelölt valamelyike győz, akkor a támogatói hajlandóak lesznek beállni a korábbi ellenfél mögé. Ráadásul szemben a demokraták két korábbi elnökével, Bill Clintonnal és Barack Obamával, akik negyvenes éveik közepén ülhettek be a Fehér Házba, Biden 76, Warren 70, ami főként az előbbin jól látszik.

Trump nyugodt

A volt alelnököt eléggé szeretik a középosztálybeli amerikaiak ahhoz, hogy középről ne lehessen előzni. Talán Harris lehetne kihívója a demokrata párt centrista szárnyában. Warren egyebek mellett általános egészségügyi ellátást és a diákhitel-adósságok elengedését ígéri, amelyekhez adót kellene emelni. Hiába érvel azzal, hogy az adók a fejlődés finanszírozását szolgálják, ezzel nem fog sok szavazót megnyerni. És nem látszik az indulók között olyan versenyző sem, aki az ő helyére léphetne.

Így aztán most nagyon úgy néz ki, hogy a demokratáknak kettőjük közül kell választani. Ezt érzékelheti a regnáló elnök is, aki egyébként szintén nyugdíjas korú, 73 éves. Az FT publicistája felhívja a figyelmet arra, hogy amikor Trump ideges vagy pánikban van, akkor durván támad. Az elnökjelölt-aspiránsok vitáira azonban nem dühösen, hanem feltűnően szenvtelenül reagál.