Számos olyan célt tűzött maga elé Joe Biden, az USA megválasztott elnöke, amelyeket kormányrendeletekkel elérhet, továbbá attól is sokat remélhet, hogy kormánya felmelegíti a Donald Trump irányítása alatt lehűlt USA-Európai kapcsolatokat - véli Rana Foroohar, a Financial Times (FT) publicistája. Ha legalább egy megszívlelendő tanulsága van Trump regnálásának, akkor az az, hogy sok intézkedést végre lehet hajtani az USA-ban úgy, hogy az elnök megkerüli a vele részben ellenzéki Kongresszust, az elnök esetében a demokrata többségű képviselőházat.

Joe Biden, a megválasztott elnök hasonló gonddal kerül szembe, miután várhatóan az ellenzékbe szoruló republikánusok lesznek többségben a szenátusban. Ennek ellenére sok mindent megvalósíthat a programjából egyoldalú döntésekkel. Mindenekelőtt visszavonhatja Trump legkirívóbb látványintézkedéseit: visszaléptetheti az USA-t a párizsi klímavédelmi folyamatba, illetve az Egészségügyi Világszervezetbe, továbbá megszüntetheti az egyes muszlim többségű országokkal szemben bevezetett utazási tilalmat és lehetővé teheti a családjuktól elszakadt bevándorló gyerekek visszatérését szüleikhez.

Van készpénzt a kasszában

Az első igazán nagy lehetőséget biztosító eszköz Biden kezében a tavasszal elfogadott gazdaságösztönző program, amelynek sok száz milliárd dolláros költségkeretéből még jócskán maradt elkölthető forrás. Ezt a programot a koronavírus-válság ellensúlyozására hagyták jóvá tavasszal Trump elnök és a kongresszus mindkét házának támogatásával. Ebből a pénzből juthat a járvány elleni küzdelemre, több tesztelésre, különösen a gyorstesztek alkalmazásának elősegítésére.

Ha erre lesz pénz, akkor az iskolák, a vendéglők, a színházak, az irodák és a bevásárlóközpontok alkalmazhatják az új védekezőeszközt, kiszűrve azokat, akik megfertőzhetnek másokat. A második helyen az oktatás, ezen belül az online oktatás feltételeinek javítása állhat. Egy kutatás azt találta, hogy míg a magas jövedelmű családból származó diákok 90 százaléka rendszeresen bekapcsolódik az internetes tanításba, a szegényebb családok gyerekeinek ez nehezebben meg. A McKinsey tanácsadó cég becslése szint egy-egy amerikai egyetemi hallgató karrierje során átlagosan 61-82 ezer dollár jövedelmet veszíthet azért, mert a koronavírus-járvány akadályozta a képzését.

És a közfinanszírozott programok magukkal hozhatják a magántőke bekapcsolódását, például a technológia szolgáltatásokba, aminek üdvös hosszabb távú gazdasági hatásai lehetnek, mindenekelőtt serkentheti a gazdasági növekedést.

Közös részek

Tovább lehetőség Biden kormánya előtt, hogy kihasználja a demokraták és a republikánusok programjainak átfedéseit. Az egyik példa erre egy olyan program lehet, amely elősegíti azokat a befektetéseket, amelyek javítják az amerikai vállalatok versenyképességét kínai versenytársaikkal szemben. Az FT publicistája szerint meg lehet nyerni a republikánusok támogatását a gazdaság zöld átalakításához is, mivel az ilyen programok munkahelyek teremtésével kecsegtetnek az ellenzéki párt szenátorainak választókörzeteiben is. Segíthet ebben, ha Biden republikánus minisztereket nevez ki néhány kritikusan fontos tárca élére.

Az FT cikkírója nagy fantáziát lát az USA és Európa viszonyának rendezésében is. Sok választó azért adta szavazatát Trumpra, mert bár a zöld technológiai ágazatokban kicsit jobbak a bérek az átlagos szintnél, a fosszilis energiahordozókkal foglalkozó iparágakban 40 százalékkal lehet többet keresni a medián átlagnál. Eközben a zöldgazdaság sok vezető cége európai, amelyek hazájukban vonzóvá tudták tenni ágazatukat, míg külföldön sikertelenek ebben.

További lehetőségeket kínál az USA-EU együttműködés javítása például az 5G-s mobiltechnológia területén a közös standardok elfogadásában, egy az Atlanti-óceán mindkét partján érvényes adatvédelmi szabályozásban, a technológiai óriások monopóliumának letörésében és a versenypolitika újragondolásában.