Az Egyesült Államok legnagyobb bankjainak különböző szintű vezetői és beosztottai a pénzükkel Joe Biden volt alelnökre, a Demokrata Párt várható elnökjelöltjére voksoltak Donald Trump republikánus elnökkel szemben - bányászta ki az elnökválasztási kampányok pénzügyi adataiból a Politico. A hat legnagyobb pénzintézetnél dolgozó magánszemélyek összesen 907 ezer dollárral támogatták eddig Biden kampányát, míg Trumpét csak 293 ezer dollárral. Más szóval a várható kihívó nagy előnyre tett szert ezen a téren a JPMorgan Chase, a Bank of America, a Citigroup, a Wells Fargo, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley emberinél.

Barack Obama volt alelnökét annak ellenére előnyben részesítik, hogy a Trump-adminisztráció gazdaságpolitikája határozottan kedvező volt a pénzügyi szektornak. A vállalati nyereségadó 40 százalékos csökkentésének (35-ről 21 százalékra) a bankok voltak az egyik legnagyobb nyertesei. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a 2018-ban 44 százalékkal ugrott meg a profitjuk a változtatás évéhez, 2017-hez képest. Emellett a 2017-ben hatalomra került adminisztráció enyhítette a pénzügyi szabályozást az azt megelőző Obama-érához képest. A 2009-ben hatalomra került Obama a 2008-as pénzügyi válságot megelőző szabályozást szigorította meg.

Adóemelést ígér

A pénzügyi menedzserek annak ellenére Bident részesítik előnyben, hogy azt ígéri, ha hatalomra kerül, vissza fogja vonni Trump adócsökkentéseinek egy részét és külön közterhet vethet ki a nagy pénzintézetekre. Úgy tűnik, hogy a társadalmi felfordulás és a faji lázongás, továbbá az óriásira nyílt jövedelmi egyenlőtlenségek láttán a bankárok nem pusztán az alapján választanának az USA-nak vezetőt, hogy melyik jelölttel járnának jobban anyagilag.

Jobban tarthatnak attól, hogy Trump, ha megválasztanák, folytatná megosztó politikáját. Emellett a banki vezetők nem csupán saját véleményüket fejezhetik ki adományaikkal, hanem intézményük prioritásait is, amelyek nyugodt, alkotmányos kormányzást akarnak a bel- és a külpolitikában az állandó, kiszámíthatatlan rögtönzés helyett.

Ezentúl Biden mellett szólhat náluk, hogy hosszú ideje jó kapcsolatokat ápol a Wall Streettel, és általában a pénzügyi szektorral. Delaware állambeli szenátorként például támogatta azt a csődszabályozást, amely megnehezítette a túlságosan magas hitelkártya-tartozást felhalmozó adósoknak, hogy halogassák hátralékaik kifizetését. Egy 2019-es pénzgyűjtő rendezvényen nagy feltűnést keltett azzal az ígértével, miszerint ha győz, akkor senkinek sem kell arra számítania, hogy rosszabbul fog élni, mint korábban. Magyarán a pénzes bankárok fenntarthatják jó életüket.

Nem előzmény nélküli

A demokrata jelölt előnyben részesítése a bankárok részéről nem újdonság: 2016-ban Hillary Clintonra szavaztak a pénzükkel Trumppal szemben. Az is igaz ugyanakkor, hogy 2012-ben Obama republikánus kihívója, Mitt Romney kampányát támogatták több pénzzel. Biden támogatása annak is szólhat, hogy ha nem ő, hanem valamelyik tőle balra álló elnökjelölt-aspiráns, például Elizabeth Warren szenátor lenne a helyében, akkor demokrata győzelem esetén szigorúbb bánásmódra számíthatna az ágazat, mint a centrista Biden esetén.

Összességében sokat mondanak a bankárok gondolkodásáról Yet Paul Thornell szavai, aki korábban a Citigroup kormánykapcsolatokért felelős vezetőjeként is dolgozott. A pénzügyi menedzserek olyan karaktert keresnek az elnökjelölt személyében, amely jobban megfelel a személyes ízlésüknek és a bankjuk imázsának. Ez a potenciális szövetség Biden és a bankárok között akkor lazulhat fel, ha az elnökjelölt-várományost tovább szorítják balra a demokraták balos politikusai.