Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje ellen szól, hogy a tevékenységével finoman szólva sem elégedettek az amerikaiak, különösen, ami járványt és az egyenlőtlenségi kérdéseket illeti - írja egyebek mellett elemzésében Didier Borowski, az Amundi pénzügyi szolgáltató cég makroelemzési vezetője. Trump összesített alkalmassági mutatója az Amundi által vizsgált felmérések átlaga alapján -9,6 százalékon áll, bár egy fontos kérdésben, a gazdaság irányításával kapcsolatban +4 százalékos a megítélése. "Látni kell azonban, hogy negatív összesített elégedettségi mutatóval még egyetlen elnöknek sem sikerült ismételnie az elmúlt 50 évben" - mondja az Amundi elemzési vezetője.

Borowsky szerint Trump a fentiek miatt mindent el fog követni azért, hogy a választás ne az elnöki teljesítményéről szóló népszavazás legyen, hanem a két jelölt közötti választás. Éppen ezért fő témai a gazdaság, Kína, és Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltjének mentális és egészségi állapota lesznek, amit arra alapoz, hogy ellenfele 77 éves. Ezzel szemben Biden a gazdaságpolitikával (Build Back Better), az egészségüggyel, valamint az etnikai egyenlőséggel és az igazságossággal kampányol majd. Kettejük összecsapásának a szokásosnál is fontosabb része lesz a két elnökjelölti vita, miután Biden a járvány alatt meglehetősen keveset szerepelt, így alkalmasságáról sokan ekkor ítélkeznek majd.

Egyenlőtlenség

"Ami a gazdasági hatásokat illetti, Biden egyik központi témája, a társadalmi egyenlőség akkor is központi téma maradna az Egyesült Államokban, ha Trump lenne a befutó" - állítja Didier Borowski. A Covid járvány és a korlátozások láthatóvá tették ezeket az egyenlőtlenségeket, mert a gazdasági hatások - mindenekelőtt a munkanélküliség - az amúgy is leszakadó rétegeket sújtotta leginkább.

Ennek nyomán egyre-másra jelennek meg azok a tanulmányok, amelyek rámutatnak a növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre, arra például, hogy a leggazdagabb 5 százalék részesedése az összes megtermelt jövedelemből 22 százalékra emelkedett, miközben az alsó 50 százaléké 22 százalékról 13-ra csökkent, és a középosztály jövedelme is lassabban emelkedik, mint a gazdagoké. Az amerikai társadalom 60 százaléka meg van győződve arról, hogy az egyenlőtlenséggel kezdeni kell valamit a következő évtizedekben, és ma már egyre több republikánus képviselő is azt vallja, hogy ezzel a problémával foglalkozni kell.

Vállalatok

Ami a vállalatokat illeti, Trump megválasztása előnyösebb enne a hagyományos szektoroknak, a szén és olaj ipari cégeknek, vagy az ezeken alapuló energiatermelésnek, az autógyártásnak, a pénzügyi szférának és Big Tech cégeknek, míg Biden elnöksége alatt a megújuló energiatermelők és infrastruktúra üzemeltetők számára hozna kedvező változásokat. A kamatok alakulásában az elnök személye nem döntő, mivel azt leginkább a Fed lépései befolyásolják, de Trump győzelme esetén átmenetileg erősödhet a dollár, Biden inkább gyengülést hozna, főleg a G10-ekhez képest romló relatív növekedési kilátások miatt.

A dollár középtávon ugyanakkor feltehetőleg gyenge marad az ikerdeficit, a magas adósságráta, és a Fed zéróhoz közeli kamat iránti elköteleződése miatt, és erre Trump megválasztása esetén rásegít a növekvő geopolitikai bizonytalanság is.

"Az elnökök pártállása hosszabb távon a történelmi tapasztalatok szerint csekély, de a választások körül rövid ingadozások kialakulhatnak a tőkepiacokon" - mondja Didier Borowski. Az Amundi elemzési vezetője ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ezek a megingások most a szokásosnál nagyobb amplitúdóval és hosszabban jelentkezhetnek, mert a piacok a legkevésbé a bizonytalanságot szeretik, a levélszavazás viszont azzal fenyeget, hogy az elnökválasztás végleges eredményének kihirdetése a november 3-i választás után decemberre tolódik.