A koronavírus-járvány egyik legfontosabb tanulsága volt az egész világon, hogy a pandémia első heteiben az emberek pánikszerű felhalmozásba és vásárlásba kezdtek. Magyarországon az élesztő és a liszt tűnt el a boltokból, az Egyesült Államokban viszont mások a prioritások: a vécépapír és a fegyverek fogytak a legjobban. Előbbi esetében akkora volt a rendszer terhelése, hogy csak 2021 januárjára állhat vissza az ellátási lánc, hogy teljesíteni tudja a megnövekedett keresletet.

A fegyverek esetében viszont elegendőnek tűntek a készletek, bár már a járvány elején sokan vásároltak lőszert és puskákat, pisztolyokat. Akkor a logika emögött az volt, hogy tömegek képzelték azt, hogy a koronavírus pandémiája miatt kiürülnek a boltok, ami pedig odavezet, hogy éhséglázadások és fosztogatások jönnek. Ez egészült ki a George Floyd megölése utáni Black lives matter tüntetésekkel, ami miatt polgárháborúra számítottak sokan.

A "fegyvert vásárolni" keresések márciusban, május végén és június elején ismét megnőttek a rendőri brutalitás elleni országos tüntetések során. A New York Times áprilisi jelentése szerint az amerikaiak márciusban közel 2 millió fegyvert vásároltak, ami megközelíti a 2013. januári csúcsot, akkor a Sandy Hook iskolai lövöldözés és Obama elnök újraválasztása hajtotta a piacot. Júniusban az FBI 3,9 millió háttérellenőrzést jelentett, amiket a fegyvervásárlások miatt hajtottak végre, szemben a márciusi 3,7 millióval - írja a Vox.

Az őszre a feszültségek csitultak, a boltokban sem ürültek ki a polcok, viszont a fegyvereladások új lendületet kaptak: Joe Biden demokrata elnökjelölt és több kongresszusi képviselő, szenátorjelölt is a fegyvertartás szigorítását ígérte. Így a konzervatívabb amerikaiak megkezdték a felhalmozást, tartva attól, hogy a jövőben már nem vehetnek pisztolyokat, puskákat otthonra.

A fegyvergyárak részvényei már októberben erős emelkedésnek indultak.