Joseph Robinette Biden Jr. Delaware állam Wilmington városában állt először nyilvánosság elé az Egyesült Államok megválasztott elnökeként.

Kamala Harris, a Bident felvezet jövendőbeli alelnök szerint Amerika lelke volt a mostani választás tétje, ebben a helyzetben tudott a demokraták elnökpárosa nyerni. Beszéde szerint a Bidenre szavazók az igazságot, a tudományt, a tisztességet választották meg Donald Trump elnökségével szemben.

Biden a napokra elhúzódó elnökválasztási folyamatban akkor lett véglegesen győztes, amikor megnyerte Pennsylvania államokat, ezzel behozhatatlan előnyre szert téve a 270 elektori szavazhat begyűjtésében. Ez a véglegesség is megkérdőjelezhető. Donald Trump szerint Biden csalásokkal nyerte meg a választást, bírósági eljárások lesznek.

Biden hétfőre ígérte, hogy egyből egy szakértői bizottsággal vág neki az átmeneti időszaknak, a szakértőkkel igyekszik felkészíteni a koronavírus leküzdését. Beszédében többször hivatkozott a tudomány fontosságára, odaszúrva ezzel elődje kormányzásának.