Donald Trump, az USA elnöke, republikánus elnökjelölt legutóbbi elnökválasztási kampánygyűlésén éles támadást intézett Anthony Fauci járványügyi szakértő, az ország legismertebb, köztiszteletnek örvendő közegészségügyi szakembere ellen - derül ki a Financial Times tudósításából. "Az embereknek elegük van abból, hogy Faucit és a többi idiótát hallgassák - fogalmazott Trump. - Minden nap megjelenik a televízióban, mindig bedob egy bombát, de a legnagyobb bomba az lenne, ha kirúgnák... Fauci egy katasztrófa". Az elnök azt követően esett neki a szakembernek, hogy Fauci a CBS televíziónak nyilatkozva megjegyezte: nem csodálja, hogy Trump megfertőződött, látva mennyire semmibe veszik a Fehér Házban a koronavírus-szabályokat.

Az elnök kirohanásának erős kontrasztot ad, hogy a napokban tucatnyi amerikai államban, főként középnyugatiakban rekordot döntött a koronavírus-fertőzés miatt kórházba kerültek száma. Október második hetében 37-38 ezerre ugrott ez a mutató, amire augusztus vége óta nem volt példa. Trump azonban a gyűlésen indított támadást még a twitteren is folytatta a 79 éves Fauci ellen. Az sem tartotta vissza ettől, hogy a szakembert a titkosszolgálat védi, miután életveszélyes fenyegetéseket kapott a járvánnyal kapcsolatos álláspontja miatt.

Nyájvédettség és vita

Az elnök az elmúlt hónapokban lényegében háttérbe szorította a tavasszal felállított kormányzati járvány-akciócsoportot, e helyett Scott Atlas neuroradiológusra hallgat, akinek ugyan kevés tapasztalata van a járványok kezelésével kapcsolatban, de nyájvédettség-stratégiájával - amely szerint minél előbb el kell érni a táradalom természetes védettségét a vírussal szemben, amihez a népesség kétharmadának kell megfertőződnie - elnyerte Trump bizalmát.

Eközben ő és ellenfele, Joe Biden a Demokrata Párt elnökjelöltje október 22-ei utolsó tévévitájukra készülnek, amely talán az utolsó lehetőséget kínálja az elnöknek arra, hogy fordítson a számára kedvezőtlenül alakuló közvélemény-kutatási eredményeken. A Trump-kampány kifogásolta, hogy az vitán számos témát érintenek, nem csupán a külpolitikát, ami az eredeti tervekben szerepelt, még azelőtt, hogy a második szócsata az elnök megbetegedése miatt elmaradt volna. Emellett az sem tetszik az elnök csapatának, hogy a jelöltek két-két perces önálló állásfoglalása alatt kikapcsolják ellenfelük mikrofonját, hogy ne tudjanak egymás szavába válni. Ennek ellenére Trump ott lesz a vitán.

Három százalékpont egy hét alatt

Eközben úgy tűnik, visszaüt az elnök stratégiája a járvány kérdésében. Két héttel a november 3-ai szavazás előtt a Yahoo News/YouGov közvélemény-kutatása azt az eredmény hozta, hogy országos szinten Biden 11 százalékponttal népszerűbb, mint Trump (51-40 százalék). A hírportál és a közvélemény-kutató intézet eddig nem mért ekkora különbséget köztük, ráadásul az egy héttel korábbi vizsgálathoz képest három százalékponttal nőtt a demokrata jelölt előnye.

Az elnök kirohanása a járvánnyal szemben szigorú fellépést sürgetőkkel szemben azért tűnik őrültségnek, mert a regisztrált szavazók majdnem kétharmada (63 százaléka) úgy látja, hogy a fertőzések száma nő, miközben egy hete még csak 57, két hete 48 százalék volt ez az arány. Hatvan százalékuk szerint ősszel romlott a járványhelyzet, 15 százalékuk szerint javult. A regisztrált szavazók 52 százaléka szerint a járvánnyal kapcsolatban Biden jobb teljesítményt nyújt, míg 33 százalékul szerint Trump a jobb - egy hete még 45-38 százalék volt ez az aránypár.

További csapások

Trump a négy évvel ezelőtti teljesítményéhez képest is rosszabbul áll. A magukat függetlennek mondó szavazók 39-37 arányban inkább Bident támogatják, míg 2016-ben Hillary Clintonnal szemben ebben a választói csoportban négy százalékponttal nyert. A külvárosi szavazóknál 50-36 százalékra jósolnak vereséget neki, pedig négy éve ebben a körben is négy százalékponttal nyert. A fehér és az idős szavazók körében ugyan hét és három százalékponttal vezet, ám 2016-ban 20 és hét ponttal nyert. A négy évvel ezelőtt Trumpra szavazók kilenc százaléka mondja azt, hogy idén Biden neve mellé teszik az X-et, míg a Clintont támogatóknak csak négy százaléka készül Trumpra voksolni.

Végül rossz hír az elnöknek az is, hogy úgy tűnik, kifut az időből. Csak a szavazáson várhatóan részt vevők öt százaléka mondta azt a közvélemény-kutatáson, hogy még nem döntött arról, kire szavaz, és csak három százalékuk gondolja úgy, hogy megváltoztathatja eddigi preferenciáját. Még nagyobb bajként könyvelheti el Trump, hogy ellenfele táborában csak egy százalék azok aránya, akik úgy vélik, hogy végük az elnökre szavazhatnak, míg Trump szavazói között hét százalék azok aránya, akik esetleg végül mégis Bidenre fognak szavazni.