Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump magyar idő szerint vasárnap hajnalban az oklahomai Tulsa városában a BOK Centerben tartott beszédet alig több mint 10 ezer ember előtt - írja az Index.hu. A létszám ahhoz képest csalódást keltő lehetett az elnöknek, hogy a Trump-kampánystáb ennek sokszorosára számított. A beszédnek otthont adó arénában a székek több mint harmada üresen maradt.

Az elnök arra panaszkodott, hogy a média elriasztotta az embereket a részvételtől. "A csendes többség erősebb, mint valaha" - jelentette ki hallgatósága előtt.

Mindezek ellenére Trump a mintegy háromnegyed órás beszédében "több millió amerikai élet megmentésével", és az amerikai gazdaság szárnyalásával büszkélkedett. Ezen kívül ellenfelét, a demokrata elnökjelölt Joe Bident, a "fake news médiát", a szocialistákat, Kínát, valamint a szoborrongáló és fosztogató tüntetőket ostorozta.

Ez volt az elnök első nagygyűlése március 2. óta. Trumphoz csatlakozott Mike Pence alelnök, Eric Trump, az elnök középső fia, James Lankford oklahomai szenátor és a képviselőház számos republikánus tagja is.

Kung-flu

Az Index szerint Trump rögtön a beszédének elején kitért a "Kína által küldött pestisre", a koronavírus-járványra - amelynek ő a "kung-flu" becenevet adta - és az annak megfékezésére tett erőfeszítéseire. Az elnök kijelentette, hogy "több százezer emberéletet mentett meg" intézkedéseivel (az Index szerint ez a szám a beszéd végére már több millióra nőtt), és kiemelte, hogy az Egyesült Államok élen jár a tesztelésben, ugyanis már több mint 25 millió tesztet végeztek el az országban.

Az elnök szerint azonban a tömeges tesztelés egy "kétélű kard" is, az ilyen mértékű tesztelések hátránya, hogy több esetet találnak. Ezért az Index szerint Trump azt mondta beszédében, hogy "szólt az embereinek, hogy lassítsák le a tesztelést'.

Egy fehér házi tisztviselő az elnök beszéde után a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy Trump "természetesen csak viccelt", valójában sosem tett ilyet.

Tüntetések és a "baloldali csürhe"

Az index szerint a beszéd legnagyobb része az elmúlt hetek tüntetéseiről szólt, amik a rendőri intézkedés közben meggyilkolt George Floyd halála után robbantak ki. Trump a "radikális baloldalt" okolta a békés tüntetések mellett történt rendbontásokért, aminek Joe Biden csupán "tehetetlen bábja".

A rendőrség finanszírozásának csökkentéséről, és a rendőrség feloszlatásának ötletéről azt mondta, hogy amikor két hete először hallott róla, azt hitte, hogy a "történelmet tönkretenni akaró háborodott baloldali csőcselék" csak viccel.

Provokáció?

A helyszín több szempontból is éles kritikákat váltott ki. Az egyik az esemény dátuma és helyszíne volt: mivel Tulsa az afroamerikaiak történelmében szimbolikusnak számít, többen a feketék elleni szándékos provokációnak tartották. A rendezvényt június 10-én hirdették meg eredetileg június 19-re, ami az úgynevezett Juneteenth ünnepnap és a rabszolgaság eltörlésének állít emléket. 155 évvel ezelőtt, 1865. június 19-én törölték el ugyanis a rabszolgaságot az utolsó rabszolgatartó államban, Texasban, az amerikai polgárháború után, miután ellenőrzésük alá vonták északi katonák.

A helyszín, Tulsa szintén fontos része az afroamerikaiak történelmének: 99 évvel ezelőtt történt ugyanis a tulsai mészárlás. 1921. június 1-jén egy több ezer fős fehér tömeg gyilkolt meg feketéket, valamint rombolta porig Greenwoodot, a város feketék lakta negyedét, több mint 1000 házat semmisítve meg.

Járványügyi aggodalmak

A történelmi jelentőség mellett járványügyi szempontból is élesen kritizálták Trump kampánystábját járványügyi szakemberek. Az eredeti tervek szerint ugyanis 20 ezer embert zsúfoltak volna be egy arénába, és attól tartottak, hogy ez a helyszín így gócponttá válik, hiszen lehetetlen lesz betartani az 1,8 méteres távolságot.

Az aggodalomnak az is alapot adott, hogy az utóbbi hetekben exponenciálisan kezdett el növekedni az aktív fertőzöttek száma Oklahomában, ráadásul szombaton Trump kampánycsapatának hat tagjának is pozitív lett a koronavírus-tesztje Tulsában. A résztvevők túlnyomó többsége sem viselt maszkot.

A Fehér Ház és a kampánystáb igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy maszk és kézfertőtlenítő is lesz a rendezvényen, ennek ellenére minden résztvevővel nyilatkozatot írattak alá arról, hogy nem perelhetik a kampánycsapatot, ha a rendezvényen elkapják a koronavírust.

A BOK Centerben tartott rendezvényt követő kültéri eseményt nem sokkal a gyűlés kezdete elött lemondta a kampánystáb. A csarnokon kívül tüntetők is megjelentek, és néhány antirasszista tiltakozó dulakodásba is keveredett Trump támogatóival.

Lemaradt Trump

Trump egyébként nem áll jól az elnökválasztási kampányban: a FiveThirtyEight közvélemény-kutató cég összesítése szerint az elnök az országos felméréseket tekintve csaknem 9 százalékpontos lemaradásban van Biden, a demokraták elnökjelöltje mögött, akivel minden bizonnyal szembe kell majd néznie a novemberi választáson. A jobboldali Fox News szerdán publikált felmérése szerint Trump lemaradása országos szinten még nagyobb, 12 százalékos.