Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy a megállapodás fenntartja az acélra kivetett 25 százalékos és az alumíniumra kivetett 10 százalékos amerikai "232. szakasz szerinti" vámokat, ugyanakkor "korlátozott mennyiségben" vámmentesen engedi be az EU-ban előállított fémeket az Egyesült Államokba – írja a Reuters.

A megállapodás megszünteti a szövetségesek közötti súrlódások egyik forrását, és lehetővé teszi számukra, hogy egy új globális kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokra összpontosítsanak, amelynek célja a főként Kínában összpontosuló világméretű acél- és alumíniumfelesleg kezelése, valamint az iparágak szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése.

Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi vezetője megerősítette a megállapodást, és a Twitteren azt írta, hogy "megállapodtunk az Egyesült Államokkal a kereskedelmi vita szüneteltetéséről" és az együttműködés megkezdéséről a fenntartható acélra és alumíniumra vonatkozó jövőbeli globális megállapodással kapcsolatban. Dombrovskis elmondta, hogy a megállapodást Biden és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap jelentik be.

 

Az amerikai tisztviselők nem határozták meg, hogy az EU-val egyeztetett vámkontingens-rendszer keretében mekkora mennyiségű vámmentes acélt engednek be az Egyesült Államokba. A megállapodást ismerő, névtelenséget kérő források azt mondták, hogy a 3,3 millió tonna feletti éves mennyiségre vámot vetnének ki.

Az alku további két évig biztosít vámmentes hozzáférést a kvótán felül azon uniós acéltermékek számára, amelyek a Kereskedelmi Minisztériumtól tavaly kivételeket kaptak - közölték amerikai tisztviselők.

A megállapodás előírja, hogy az uniós acélnak és alumíniumnak teljes egészében a blokkban kell készülnie - ez az úgynevezett "olvasztott és öntött" szabvány - ahhoz, hogy vámmentességet élvezzen. A rendelkezés célja annak megakadályozása, hogy a Kínából és az EU-n kívüli országokból származó fémeket az Egyesült Államokba irányuló export előtt minimálisan feldolgozzák Európában.

Európa évente mintegy 5 millió tonna acélt exportált az Egyesült Államokba, mielőtt Trump nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kivetette a vámokat.