Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyílt Piaci Bizottságának kétnapos ülése ma délután ér véget (európai idő szerint) és a megkérdezett piaci szereplők szerint várhatóan 3 és 3,25 százalék közé emelkedik az ott született döntésnek megfelelően az alapkamat. Ezzel ez a mostani lehet immár a legagresszívabb monetáris szigorítási hullám az Egyesült Államokban a nyolcvanas évek eleje óta  - írja összefoglalójában a Financial Times.

A kamatdöntés közlésével egy időben nyilvánosságra hozzák a Fed vezető tisztségviselőinek kamatvárakozásait is a 2025-ig tartó időszakra. Utóbbi az előzetes becslések szerint egy olyan kamatpályáról szólhat majd, amely az eddigieknél magasabb kamatokat fog jelenteni hosszabb időszakon keresztül. Ez további emelést vetít előre idén, amellyel a Fed irányadó rátája 4 százalék körüli szintre emelkedhet az infláció elleni küzdelem jegyében.

Szigorúbb lehet a kamatpálya

A megkérdezett közgazdászok további szigorításokat várnak 2023-ban is, s a mostani emelési ciklus végén az irányadó kamat 4,5 százalékon tetőzhet. Kamatvágásra szóló előrejelzés várhatóan 2024 előtti időpontra nem várható. Az előrejelzések legutóbbi felülvizsgálatakor, júniusban a Fed tisztségviselői még csak 3,4 százalékra várták év végéig az alapkamatot, jövőre pedig 3,9 százalékra és úgy látták, a kamatemelési ciklus 4,1 százalékon fog tetőzni 2024-ben.

Jerome Powell, a Fed elnöke jelezte, az amerikai jegybank hosszabb ideig tapasztalhat trend alatti növekedés az amerikai gazdaságban, ha sikeresen küzd az áremelkedés ellen. Ez arra enged következtetni, a FED hivatalos előrejelzése az amerikai gazdaság növekedésére lefelé változhat.

Júniusban még volt remény

Júniusban a monetáris politikai döntéshozók még úgy vélték, az infláció közelebb kerülhet a Fed által kétszázalékos kitűzött céljához úgy, hogy eközben a gazdasági növekedés üteme mindössze 1,7 százalékra csökken. A legtöbb elemző azonban most már az amerikai gazdaság recesszióba süllyedését várja jövőre, azonban arra nem számítanak, hogy a Fed előrejelzése is erről szólna.

A mostani ülés mindenesetre fontos az amerikai monetáris politika szempontjából. Az amerikai jegybank az elmúlt hónapokban ugyanis nemcsak a kamatokon emelt, hanem eközben folyamatos fokozatos kvantitatív szigorítást is végrehajtva csökkentve a jegybank mérlegfőösszegét. Nyáron felerősödtek azok az aggodalmak, amelyek szerint elképzelhető, a Fed túlszigorít és ez komoly zavarokat okozhat az amerikai pénzügyi rendszerben. A jegybankárok éves augusztusi gyűlésén Jackson Hole-ban azonban Powell megerősítette, a Fed kitart a szigorítás mellett mindaddig, míg el nem végezte munkáját.

Ennek eredményeként a pénzügyi piacok gyorsan újraárazták a Fed várható lépéseit és az amerikai államkötvény hozamok az emelkedő kamat várakozásokkal együtt szintén felfelé indultak. A monetáris politikai kilátásokra talán legjobban reagáló kétéves amerikai államkötvény jelenleg 4 százalékos hozam körül cserél gazdát, augusztus elején még csak 3 százalékon állt. A 10 éves államkötvények hozama eközben 2011 óta első ízben lépte át a 3,5 százalékot. A kockázatosabb eszközök piaca is lereagálta a szigorúbb kamatpályára vonatkozó várakozásokat, az amerikai vezető részvényindexek hónapok óta nem látott veszteséggel zárták az elmúlt hetet.