Az infláció elleni küzdelem iránti elkötelezettségét hangsúlyozó legutóbbi megjegyzéseiben Powell azt mondta, hogy a várakozások fontos szerepet játszanak, és döntő okai voltak annak, hogy az infláció az 1970-es és 80-as években olyan tartós volt – idézi a Federal Reserve elnökét a CNBC.

"A történelem erősen óva int a politika idő előtti lazításától" - mondta a jegybankelnök a washingtoni székhelyű libertárius agytröszt, a Cato Institute eseményén. "Biztosíthatom önöket, hogy kollégáim és én erősen elkötelezettek vagyunk a projekt mellett, és addig folytatjuk, amíg a munkát el nem végezzük".

Az esemény volt Powell utolsó tervezett nyilvános szereplése a Fed következő, szeptember 20-21-i ülése előtt.

A Fed idén már négyszer emelte az irányadó kamatlábat, a Fed funds rate jelenleg 2,25-2,50 százalék közötti sávban mozog.

Jerome Powell Fed-elnök szerint a Fed reméli, hogy a munkaerőpiac újra egyensúlyba kerülhet.

A piacok széles körben arra számítanak, hogy a kamatdöntő Federal Open Market Committee ebben a hónapban már a harmadik egymást követő 0,75 százalékpontos kamatemelést fogja életbe léptetni. Ez a valószínűség 86 százalékra emelkedett Powell megjegyzései alatt, a CME Group FedWatch nyomkövetője szerint, amely a Fed Funds határidős fogadásokat követi nyomon. Mind a Goldman Sachs, mind a Bank of America azt mondta az ügyfeleknek, hogy számítsanak erre a háromnegyed pontos emelésre.

Az agresszív fellépés egyik oka az, hogy a több mint 40 éve legmagasabb szintje körül futó infláció ne ivódjon be a köztudatba - mondta Powell.

"A Fed felelőssége az árstabilitás, ami alatt 2 százalékos inflációt értünk hosszú távon" - mondta. "Minél tovább marad az infláció jóval a cél felett, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a közvélemény a magasabb inflációt kezdi normaként látni, és ez képes megnövelni az infláció visszaszorításának költségeit".

Az utóbbi időben voltak arra utaló jelek, hogy legalább az infláció havi pályája mérséklődik. Különösen a benzinárak csökkentek folyamatosan, miután a nyár elején rövid időre 5 dollár fölé emelkedtek gallononként.

Az amerikai dollár két évtizede nem volt ilyen erős. És ez egy újabb probléma a részvények számára.