A monetáris döntéshozó testület, a FOMC döntése értelmében az USA jegybankja júniusban újabb  kamatemelésről döntött, és nagyott lépett, 75 bázipontos szigorításról szól a bejelentés.

Az USA-ban a vártnál nagyobb, 8,6 százalékos májusi inflációs mutatót mértek, ami 1981. december óta a legmagasabb érték. Ezért napirenden volt egy nagyobb júniusi emelés is, mivel a jegybanknak határozottabban kellene fellépnie az árak növekedése ellen.

Csúnyán elszaladt az infláció

A kitartóan magas infláció a Fed politikáját még agresszívabbá teheti, ami már stabilitási kockázatokat vet fel, és végső soron visszavetheti az egyre inkább megrekedő növekedési kilátásokat – írta a döntést megelőzően Allison Boxer, a PIMCO közgazdásza.

A közeljövő növekedési sztori jónak tűnik, ugyanakkor az infláció jóval a célérték felett van, és a Fed úgy érzi, hogy kezelnie kell a helyzetet, ezért a következő néhány hónapban 100 bázispontos kamatemelésre van kilátás – értékelte a kilátásokat a kamatdöntés előtt James Knightley, az ING elemzője.

A Fed 4 százalékig folytathatja

A Nordea befektetési bank egyike volt azoknak az előrejelzőknek amelyek már júniusban 75 pontos emeléssel számoltak, miután erre utaló sajtóinformációk jelentek meg, amiket Dane Cekov, Lars Mouland és Philip Maldia Madsen elemzők közvetlen üzenetnek tekintettek a Fed részéről a döntés megelőzően.

A rekord inflációs adat miatt 60 bázisponttal emelkedett az árazás, ennek megfelelően a piac aktuálisan 4 százalékos tetőzéssel számol.

Jerome Powell elnök hamarosan sajtótájékoztatón ismerteti a döntés részleteit. Az elemzők azt is várják Powell kommentárjától, hogy további, nagyobb ütemű emelésekre készíti a fel a piacokat, akár már a júliusi következő kamatdöntéskor.

Kis lépésekkel folytathatják

Knightley szerint viszont a szeptemberi kamatemelés az alapeset a legfrissebb makroadatok ismeretében is, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy a bank 25 bázispontos lépésekre tér át. Arra számítunk, hogy a Fed alapkamata 2023 elején 3 százalék körül tetőzik – írja az ING közgazdásza.