Decemberhez képest komolyan újraszámított gazdasági előrejelzéseit az Egyesült Államok jegybankjának szakértői stábja, a Federal Reserve idén nem 4, hanem 2,8 százalékos gazdasági növekedést vár, az árstabilitási mandátuma szempontjából sokkal fontosabb mutatójaként pedig 4,1 százalékos inflációt jósol idén az USA-ban, szemben a 2 százalékos céllal.

A Federal Reserve márciusi kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal fél százalékra emelte az irányadó kamatszintet.

Sok a mozgó alkatrész, és nem tudjuk, mi fog történni

- mondta a kamatdöntést részletező sajtótájékoztatón Jerome Powell, a Fed elnöke.

Többen idén akár hat emelést is elképzelhetőnek tartanak, erről jelenleg nem lehet nyilatkozni. Mindegyiket az adatok függvényében tárgyalja a Fed – mondta Powell, aki ezzel azt is nyitva hagyta, hogy a döntéshozó testület gyorsítja az ütemet, és akár 50 bázispontos emelésekről dönt a következő üléseken.

Powell szerint rugalmas és gyors lesz a Fed, ha reagálni kell az ukrán háborúra. Az amerikai gazdaságot érintik a gazdasági hatások, leginkább az olajszállítmányok kiesése, ez azonban nem olyan tényező, ami veszélyezteti a gazdasági növekedést, és a foglakoztatási kilátásokat.

A kamatemelés mellett ezért a Fed kitart, hogy értékesíti azt a pénzpiaci eszközállományát, amit a Covid kitörésekor felépített a gazdaság támogatása érdekében.

A gazdaságnak mostantól nincs szüksége és igénye ezekre a támogató lépésekre

 

Powell szerint ez most egy sokkal simább folyamat lesz, van már ebben az elmúlt évtizedből tapasztalata a piacnak.

Az első reakciók alapján a Fed beváltotta a várakozásokat, szigorít az inflációval szemben, még ha ez növekedési áldozattal is jár. Közvetlenül a döntést követően nem volt drámai kilengés a pénzpiacon.