Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a rendelésállomány februárban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal, 4,2 milliárd dollárral, 250,6 milliárd dollárra süllyedt.  A januári 0,1 százalékos emelkedés után elemzők 1,8 százalékos csökkenésre számítottak.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,1 százalékkal nőtt az új megrendelések értéke februárban, míg januárban 0,1 százalékkal csökkent. A tőkejavak megrendelései - a hadiipari megrendelések és a polgári utasszállító repülőgépgyártók erősen változékony megrendeléseinek leszámításával - a januári 0,9 százalékos emelkedés után 0,1 százalékkal csökkentek februárban. Az adatot a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik.

A tartós javakon belül a legnagyobb tételt jelentő közlekedési eszközök esetében 4,8 százalékkal, 86 milliárd dollárra csökkent az új rendelések értéke, szemben a januári 0,4 százalékos emelkedéssel. A polgári célú repülők és alkatrészeik esetében 31,1 százalékkal csökkent, míg a katonai célúaknál 2,5 százalékkal bővült a rendelésállomány az év második hónapjában.

Éves összehasonlításban a nyersadatok szerint 4,4 százalékkal nőttek a feldolgozóiparban a tartós javakra leadott új megrendelések februárban, a közlekedési eszközöket nem számítva 3,2 százalékos volt a növekedés.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék mintegy 12 százalékát. Teljesítményét visszavetette az utóbbi hónapokban a világgazdasági növekedés lassulása és az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek.