A pénteken publikált előzetes adatok alapján augusztusban 70,2 pontra esett a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe a júliusi 81,1 pontról. A szakértői várakozások átlagában a júliusival megegyező, 81,1 pont szerepelt augusztusra - írja az MTI.

Az augusztusi előzetes adat 2011 óta a legalacsonyabb, és júliushoz képest a csökkenés mértéke a hatodik legnagyobb 50 éve.

A fogyasztók körében romlott a kilátások és az aktuális kondíciók megítélése is. A kilátások megítélését számszerűsítő mutató 65,2 pontra süllyedt a júliusi 79 pontról. A szakértői várakozásokban javuló mutató, 85 pont szerepelt.

Az aktuális helyzetet jelző mutató pedig 84,5 pontról 77,9 pontra csökkent.

A fogyasztók idei inflációs várakozása 4,7 százalékról 4,6 százalékra, az öt évre szóló inflációs várakozás pedig 2,8 százalékról 3 százalékra változott.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérése keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonon.