A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP) kimutatása szerint az év hetedik hónapjában 156 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Piaci elemzők 150 ezres növekedést vártak júliusra.

A júniusra közölt 102 ezres növekedést felfelé, 112 ezerre módosította az ADP a felülvizsgálat után.

Júliusban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 11 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 67 ezerrel, a nagyvállalatoknál pedig 78 ezerrel emelkedett a munkahelyek száma.
A növekedés szinte teljes egészében a szolgáltatóipari szektornak tudható be, ahol 146 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az árutermelésben 10 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó júliusi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 165 ezres növekedést várnak a júniusi 224 ezres emelkedés után.

Az adatokat kommentálva Ahu Yildirmaz, az ADP kutatóintézetének alelnöke rámutatott, jóllehet a munkaerőpiac továbbra is dinamikusan fejlődik, a gyengülés jelei mutatkoznak, és várhatóan mérséklődik a növekedés.

Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető elemzője kiemelte, hogy a foglalkoztatottság egészséges, de lassuló ütemben növekszik, aminek első számú áldozatai a kisvállalatok. A foglalkoztatottság bővülését gátolja a megfelelően képzett munkaerő hiánya, valamint a világkereskedelem gyengülése és az, hogy egyre több alkalmazottat bocsátanak el a fizikai valóságban létező kiskereskedelmi üzletekből.

Az idei első hét hónapban havi átlagban közel 173 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 264 ezerrel januárban, a legkevésbé, 46 ezerrel májusban. A júliusi érték a harmadik leggyengébb szám május és a június után. A tavalyi egész évben havi átlagban több mint 218 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb mértékben, 284 ezerrel éppen júliusban.