Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Havi összehasonlításban 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben. Elemzők is 0,2 százalékra számítottak az augusztusi 0,4 százalékos emelkedés után.

A használt személygépkocsik és teherautók ára 6,7 százalékkal ugrott meg szeptemberben, ami 1969 februárja óta a legerősebb havi ütem. Augusztusban még 5,4 százalékkal emelkedtek az árak. Tavaly szeptemberhez képest 10,3 százalékkal kell többet fizetni a használt járművekért.

Éves összevetésben 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak szeptemberben. Elemzők is 1,4 százalékot vártak az augusztusban mért 1,3 százalék után.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció éves szinten 1,7 százalék volt szeptemberben, csakúgy mint az előző hónapban. Elemzők is 1,8 százalékos emelkedésre számítottak.

Havi összevetésben 0,2 százalékkal nőtt a maginfláció. Elemzők is 0,2 százalékra számítottak az augusztusi 0,4 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett, az energiáé viszont 7,7 százalékkal csökkent, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 15,4 százalékkal, a fűtőolajé pedig 27,2 százalékkal esett vissza. Havi összehasonlításban az élelmiszerárak stagnáltak, az energia pedig 0,8 százalékkal drágult szeptemberben.

Jóllehet a szeptemberi kedvező inflációs adatsor nem gyakorol közvetlen hatást a monetáris politikára, lehetővé teheti a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve számára, hogy a zéró szint közelében tartsa kamatait egyelőre, miközben likviditásnyújtó és eszközvásárlási programjaival továbbra is masszívan pumpálja a pénzt a gazdaságba, ellensúlyozandó a koronavírus-járvány súlyos csapásait.

A Fed jelenleg jobban aggódik a munkaerőpiaci helyzet miatt, és az inflációs cél kezelésének új, rugalmas megközelítésével hosszabb távon is eltűrhetik a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörjék a recesszióból kiemelkedő gazdaság fellendülését. Az Egyesült Államokban jelenleg 25,5 millió ember keres állást.