Az Amerikai elnök Emmanuel Macronnak úgy fogalmazott, „ügyetlenek” voltak, amikor az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Ausztrália közös biztonsági paktumot írt alá – az Aukus-paktum ugyanis Franciaországnak több harminchét milliárd eurójába került. Macron azt mondta a történtekről: fontos, hogy a jövőbe tekintsenek – írja nemzetközi sajtóbeszámolók nyomán a 24.hu.

Joe Biden és Emmanuel Macron Franciaország vatikáni nagykövetségén találkozott azon egyeztetéssorozat részeként, mely során Biden több nagyhatalom vezetőjével találkozott a hétvégi G20-as találkozó és a jövő héten tartandó ENSZ klímatalálkozó előtt.

-Amit tettünk, az ügyetlen volt. Abban a hitben voltam, hogy Franciaországot jóval a megegyezés előtt informálták - fogalmazott Biden.

Az Aukus Ausztrália legnagyobb védelmi összefogása évtizedekre visszamenőleg, és többek között lehetővé teszi, hogy az ország atommeghajtású tengeralattjárókat építhessen. A paktum komoly vitákat szított a franciákkal, akik egy 2016-ban aláírt egyezség alapján tizenkét tengeralattjárót építettek volna az ausztráloknak, ezt a megegyezést fúrta meg az Aukus-paktum, melyet a francia külügyminiszter hátba szúrásnak nevezett, és egy időre még a nagyköveteit is visszahívta az Államokból és Ausztráliából.

A mostani találkozójukon a franciák és az amerikaiak látszólag rendezték viszonyukat