Az elemzés szerint miközben a vizsgált személyek (például Elon Musk, Jeff Bezos, Michael Bloomber és Warren Buffett) vagyona összesen 401 milliárd dollárral nőtt, addig összesen mindössze 13,6 milliárd dollár jövedelemadót fizettek.

A jövedelemadó célja természetesen a jövedelem (azaz nagy vonalakban a fizetés) megadóztatása, nem a vagyoné (például ingatlan, luxusjacht, részvények), de az elmúlt időszakban komoly vita veszi körül az amerikai adózási rendszert. Ezt a vitát táplálják a kiszivárgott adatok is.

A ProPublica cikke részletesen bemutatja, hogy a gazdagok hogyan használták ki a rendszer adta lehetőségeket, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetniük. Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója például 2007-ben nem fizetett jövedelemadót, hiába duplázódott meg a cég részvényeinek értéke. 2011-ben a vagyona 18 milliárd dollárra nőtt, de az adóbevallásán azt jelentette, hogy veszteséges évet zárt, így 4000 ezer dollár adókedvezményt kapott a gyerekei miatt. Tehát Jeff Bezos adókedvezményként megkapta nagyjából a vagyona 0,00002 százalékát - írja a Telex.

Warren Buffett jó ideje támogatja, hogy a gazdagabbakat magasabb adók terheljék. 2014 és 2018 között összesen 23,7 millió dollárnyi jövedelemadót fizetett, miközben a vagyona 24,3 milliárd dollárral emelkedett.

A ProPublica által megszerzett adatok alapján a 25 leggazdagabb amerikai vagyona 2018 végére elérte az 1,1 billió dollárt. Ahhoz, hogy ezt az összeget megkeressék, 14,3 millió átlagos amerikaira lenne szükség.