Az Egyesült Államok kongresszusa 2020 márciusában az ország történetének legnagyobb pénzügyi ösztönzőcsomagját fogadta el a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra válaszul, amely akkor kezdődött. A válság elhúzódása miatt Joe Biden most elfogadott American Rescue Planje már a harmadik mentőcsomag, amivel Amerika bizonyította, hogy a gazdasági károk enyhítésében sokkal jobb teljesítményre képes, mint a pandémia egészségügyi következményeinek elhárításában - vélik a Financial Times (FT) szerkesztői.

A kongresszusi képviselők és szenátorok végül nem kurtították meg a gigantikus, 1,9 ezer milliárd dolláros kiadást tartalmazó csomagot, így az hozzáadódhat a gazdaság önerőből megindult lábadozásához. Az USA gazdasága kevésbé zsugorodott, mint más gazdag országokéi, és immáron araszol felfelé.

A háztartásoknál sok pénz maradt, mivel a bezárt vendéglátó helyek és az utazási korlátozások miatt nem volt mire elkölteniük, így a kérdés az, hogy inflációhoz vezet-e a fogyasztási javak piacán, ha elkezdenek költekezni, vagy esetleg a részvényárfolyamok szabadulnak-e el, ha tőzsdére viszik a pénzt. Biden programja további pénzt dug a legfeljebb évi 80 ezer dollárt keresők zsebébe, miközben a minimálbér emelésének terve elvérzett a törvényről folytatott viták során.

Jogos ellenérvek

A republikánusoknak igazuk van abban, hogy a normális élethez úgy lehet visszatérni, ha kivezetik a gazdaságból a rendkívüli helyzethez illeszkedő intézkedéseket, továbbá vitatható, hogy az elnök terve jól célozva szórja-e a pénzt gazdaság szereplői közé vagy sem - vélik az FT szakírói. Ugyanakkor az amerikai gazdaság egyelőre mankóra szorul és Biden nem tudhatja, mikor cseng le végre a pandémia. Lehet, hogy az év hátra lévő időszakában további beavatkozásra lesz szükség.

Az amerikai társadalom tagjainak napjait mostanában elsősorban a politika, nem a gazdaság határozza meg. Biden első 100 napját kisebb fajta mítosz lengi körül, mintha ennyi ideje lenne bebizonyítani, hogy jobb elnök, mint elődje, Donald Trump volt. A törvény elfogadásával bizonyíthatja, hogy nem sokat kukoricázott, amint tehette a tettek mezejére lépett. Fontosabb azonban ennél, hogy elnökségének további éveire is nagy hatással lehet ez az intézkedés.

Az elődök baja

Két demokrata elődje, Bill Clinton és Barack Obama - továbbá Trump is - azzal szembesült, hogy a pártja vesztesként kerül ki a hatalomra kerülését két évvel követő időközi választásból. Ez azt jelentette, hogy elvesztette a szenátust, utat nyitva az előtt, hogy az ellenzék minden kezdeményezését zátonyra futtassa. Clinton nem tudta végigvinni egészségügyi reformját, Obama nem tudta befejezni azt, így mindkét demokrata elnök hátra lévő kormányzása inkább a károk elkerüléséről szólt, mint sem a politika alakításáról.

Ha Biden gazdaságösztönzése felpörgeti a gazdaságot anélkül, hogy az túlfűtötté válna, akkor olyan hátszelet adhat a demokrata képviselő- és szenátorjelölteknek a 2022-es választáson, aminek nyomán megtarthatják a képviselőházat és a szenátust is. A republikánus ellenzék kizártnak tartja ezt a forgatókönyvet, legalábbis erre utal, hogy egyetlen republikánus politikus sem szavazta meg Biden törvényjavaslatát. Egy évvel korábban a demokraták ellenzékben a kormánypárttal szavaztak...