A bruttó hazai termék, amely az áprilistól júniusig tartó időszakban előállított összes áru és szolgáltatás mérőszáma, éves szinten 6,4 százalékkal nőtt. Ez valamivel erősebb volt, mint az első negyedévben elért 6,3 százalékos növekedés, amelyet kissé lefelé módosítottak. Bár ez a világjárvány előtt is erős lett volna, a növekedés jóval kisebb volt, mint a Dow Jones 8,4 százalékos becslése - írja a CNBC.

Az általános növekedés a növekvő személyi kiadásoknak köszönhető, amelyek 11,8 százalékkal emelkedtek, mivel a fogyasztók az összes tevékenység 69 százalékát tették ki. A nem lakáscélú állóeszköz-beruházások, az export, valamint az állami és helyi kormányzati kiadások szintén hozzájárultak a kibocsátás növekedéséhez. A növekedés egyben annak mércéje is volt, hogy a gazdaság milyen messzire jutott a járvány első napjaiban elrendelt leállásoktól, amikor a kormányok országszerte a gazdasági tevékenység nagy részét leállították a Covid-19 terjedése elleni küzdelem érdekében.

A mélyponton a gazdaság 31,4 százalékkal esett vissza 2020 második negyedévében; az ezt követő három hónapos időszakban 33,4 százalékkal pattant vissza, és azóta is folyamatosan a normális szint felé halad. A világjárványt megelőző években a második negyedévi nyereség 2003 harmadik negyedéve óta a legerősebb lett volna.

Bár a kibocsátás a pandémia előtti szint alatt maradt, a Nemzeti Gazdaságkutató Iroda szerint a 2020 februárjában kezdődött recesszió mindössze két hónappal később véget ért, ami a legrövidebb a történelemben.

Ennek ellenére a gazdaság egyes területei továbbra is víz alatt vannak, mivel különösen a munkaerőpiac küzdött azért, hogy visszatérjen a normális kerékvágásba.

Egy csütörtökön jelentett külön adatpont szerint a július 24-én véget ért héten 400 ezren nyújtottak be első alkalommal munkanélküli segély iránti kérelmet. Ez a szint majdnem kétszerese a járvány előtti normának, és meghaladta a Dow Jones 380 000-es becslését.