Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy a koronavírus-járvány csitultával párhuzamosan mind több amerikai magánvállalat indította újra tevékenységét, a termelés csökkenésének üteme tovább lassult, az új megrendelések állománya elhanyagolható, a munkavállalók száma pedig szerény mértékben csökkent. Február óta először a ráfordítási és a kibocsátási árak is emelkedtek, és négyhavi csúcsra nőtt a jövőbe vetett bizalom.

Júniusban a gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 46,8 pontra, négyhavi csúcsra emelkedett az előző havi 37,0 pontról. Az áprilisi 27,0 pont, illetve a májusi 37,0 pont az adatok összesítésének kezdete, 2009 vége óta a két leggyengébb érték volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodás mértékét számszerűsíti.

A kompozit BMI mindkét összetevője, a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari BMI a vártnál nagyobb mértékben emelkedett.

A feldolgozóipari 49,6 pontra kúszott fel a májusi 39,8 pontról, a szolgáltatóipari pedig 37,6 pontról 46,7 pontra nőtt. Elemzők mindkét esetben a ténylegesnél kisebb mértékű emelkedést vártak, a szolgáltatóiparra 46,5 pontot, a feldolgozóiparra pedig 48 pontot.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza kiemelte: az előzetes BMI-adatok azt mutatják, hogy jelentősen lassult a gazdaság teljesítményének visszaesése. A második negyedév riasztó mértékű összeomlással indult, de júniusban a termelés és a foglalkoztatottság is jóval kisebb ütemben csökkent úgy a feldolgozóiparban, mint a szolgáltatási ágazatban. Ez a javulás táplálja azokat a reményeket, hogy a gazdaság újra növekedési pályára áll a harmadik negyedévben.

"Mindazonáltal bármilyen rövid is volt, ez a visszaesés erősebb volt a korábbiaknál, és olyan súlyos károkat okozott, amelyeket sokáig tart helyrehozni. Arra számítunk, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye idén több mint 8 százalékkal esik vissza. Így a következő hónapokban a figyelem arra irányul majd, hogy milyen gyorsan tud talpra állni a gazdaság, hogy visszanyerje a kieső termelést" - hangoztatta Williamson.

Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a számos termék és szolgáltatás iránti gyenge kereslet, valamint a koronavírus-járvány újabb fellángolásai kisiklathatják a növekedéshez való visszatérést, ezért a jegybank szerepét betöltő Fednek, a pénzügyminisztériumnak és az egészségügyi hatóságoknak éberen kell őrködniük, hogy a megfelelő keretek között tartsák a helyzetet.