Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) második becslésen alapuló szerdai jelentése az első kalkulációban kimutatottal megegyező 33,1 százalékkal nőtt évesítve a harmadik negyedévben, a második negyedévi 31,4 százalékos visszaesés után - írja az MTI.

A második negyedévi csökkenés és a harmadik negyedévi növekedés egyaránt rekordnak számít.

A második becslésben a BEA felfelé módosította az első becsléshez képest a vállalati és a lakáscélú beruházások GDP-re gyakorolt hatását, ezt azonban kompenzálta a közüzemi kiadások és a lakosság készletberuházásainak lefelé módosítása. A növekedés legfőbb hajtóereje azonban ezzel együtt is a lakossági fogyasztás volt, amihez nagyban hozzájárultak a szövetségi költségvetésből finanszírozott juttatások és munkanélküli támogatások.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke azonban a lendületes harmadik negyedévi növekedéssel együtt is 3,5 százalékos elmaradásban van a járvány kitörése előtti szinttől. A válság során elveszített 22 millió munkahelynek pedig még csak nagyjából a felét sikerült pótolni.