A szavazás ami eldönti, hogy Joe Biden megválasztott elnök demokrata pártja a képviselőház után a szenátusban is megszerzi a többséget rendkívül kiélezett.

Az egyik összecsapásnál Raphael Warnock demokrata jelölt minimális előnnyel vezet Kelly Loeffler republikánus, hivatalban lévő jelölttel szemben. Warnock 50,4 százalékos vezetésnél Loeffler 49,6 százalékával szemben győzelmet hirdetett magyar idő szerint kora reggel. Ugyan még nincs teljes feldolgozottság, Warnock bízhat abban, hogy fél százaléknál nagyobb az előnye, egy ennél szűkebb különbség esetében ellenfele újraszámlálást kérhet.

A másik szenátusi helyért való küzdelemben David Perdue hivatalban lévő republikánus jelölt a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett  lényegében azonos szavazatszámmal áll, mint demokrata kihívója Jon Ossof.

Amennyiben mindkét versenyt a demokraták nyerik, akkor Joe Biden előtt sokkal kisebb akadályok lesznek, mivel az alsóházi demokrata többség mellett 50-50 lenne az arány a szenátusban, és így Kamala Harris megválasztott alelnök szavazata dönt, vagyis ott is demokrata többség lenne. Amennyiben az egyik helyet megtartják a republikánusok, akkor vétólehetőségük marad egyes témakörökben, lényegében elgáncsolhatnak több olyan törvényt amelyek központi fontosságúak Biden programjában.

A Reuters beszámolója szerint rekordszámú, 4,4 millió szavazatot adtak le mostani voksoláson, ebből több mint 3 millió előre leadott szavaz volt.

Magyar idő szerint kora reggel majdnem teljes a feldolgozottság, de még így is több ezer szavazatot kell összeszámolni, nem tudni, hogy mikor lesz végeredmény, napokig is eltarthat a folyamat, különösen úgy, hogy a Perdue-Ossof versenyben ha ilyen arányok maradnak, borítékolható az újraszámlálás.