Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IHS Markit a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes 52,2 pontos decemberi értékét a végleges adatok alapján 52,8 pontra, öt havi csúcsra javította fel. Novemberben 51,6 ponton állt a mutató értéke - írja az MTI.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI decemberi végleges értéke 52,7 pont, nyolc havi csúcs lett, magasabb az előzetes 52,2 pontnál és magasabb a novemberi 52,0 pontnál is.

A feldolgozóipari mutatót pénteken hozta nyilvánosságra a Markit, értéke 52,4 pont lett, alacsonyabb a novemberi 52,6 pontnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A szolgáltatóiparban a foglalkoztatás és az új megrendelések beérkezése július óta a legnagyobb mértékben emelkedett decemberben. A külföldről érkező megrendelések öt hónapja a legnagyobb mértékben emelkedtek. Javult a megkérdezettek jövőbeni kilátásokról alkotott megítélése is.

A gazdaság egészében az új megrendelések július óta a legnagyobb mértékben emelkedtek decemberben, a foglalkoztatás pedig növekedésbe fordult a szeptemberi és októberi csökkenés után. A termelési teljesítmény alakulásával szembeni várakozások azonban az összesített feldolgozóipar és a szolgáltatóipari adatok tekintetében nem mozdultak el az előző havi történelmi mélypontról.