Bár az izraeli rendőrség pénteken összecsapott palesztin tüntetőkkel Jeruzsálemben, a tűzszünet aznap hajnali életbe lépése óta a Hamász nem lőtt ki rakétákat Izraelre, és az izraeli hadsereg sem mért csapást az enklávéra - írja az MTI híre alapján a 168.hu.

Palesztin tisztségviselők szerint a megrongált infrastruktúra újjáépítése több tízmillió dollárba fog került. Izraelben tizenhárman, míg a kétmillió lakosú Gázai övezetben 248-an vesztették életüket az elmúlt napokban. A pusztítás aggodalmakat vetett fel a területen élő palesztinok humanitárius helyzetével kapcsolatban.

Pénteken egyiptomi küldöttség utazott Izraelbe, hogy a tűzszünet megerősítéséről tárgyaljon - mondták el a Hamász tisztségviselői. A delegáció azóta Izrael és a Gázai övezet között ingázik, és a közvetett tárgyalások szombaton is folytatódtak. Az egyiptomi külügyminisztérium közleménye szerint az izraeli és az egyiptomi diplomácia vezetői szombaton megbeszélést folytattak egymással és megállapodtak a kommunikációs csatornák további fenntartásában a tartós béke megteremtése érdekében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is a térségbe utazik, hogy segítsen rendezni a helyzetet, és az újjáépítésről egyeztessen a felekkel. A washingtoni külügyminisztérium még csütörtökön jelentette be Blinken útját, de annak időpontját nem közölte. Egy bennfentes szerint a tárcavezető Izrael és Ciszjordánia mellett Egyiptomot és Jordániát is felkeresi, látogatására pedig a jövő héten kerül sor.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton konszenzussal elfogadott határozatban szólította fel a feleket a tűzszünet maradéktalan betartására, és hangsúlyozta, hogy azonnali humanitárius segítségre van szükség a palesztin polgári személyek részére, elsősorban a Gázai övezetben. A tizenöt tagú testület a konfliktus 11 napja alatt nem tudott határozatot hozni az Egyesült Államok ellenállása miatt, amely három határozat, illetve egy Franciaország által benyújtott, az ellenségeskedések azonnali beszüntetését és a humanitárius segély akadályok nélküli szétosztását szorgalmazó tervezet elfogadását akadályozta meg.

A Kína, Norvégia és Tunézia által benyújtott, szombaton elfogadott határozat támogatta António Guterres ENSZ-főtitkár nemzetközi közösséghez intézett felhívását a Gázai övezet újjáépítése érdekében.