A szenátus vasárnap délben ült össze, és várhatóan vasárnap este két szavazást is tart a Joe Biden elnök által javasolt, azóta a kongresszus által alaposan módosított 1000 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési tervről, hacsak a republikánusok és a demokraták nem jutnak megállapodásra a hónapok óta tartó kétpárti csomag módosításairól - írja a Reuters.

A jogszabály Joe Biden elnök számára kiemelt prioritású, és elfogadása - amely továbbra is valószínű, miután a nagy többség többször is megszavazta az előrehaladást - jelentős győzelmet jelentene számára és az azt kidolgozó kétpárti törvényhozók csoportja számára. A programról való szavazás szombaton fontos lépést tett előre, amikor 67 törvényhozó, köztük 18 republikánus megszavazta az intézkedésről szóló vita korlátozását, és ezzel kényelmesen túllépte a 100 fős szenátusban a legtöbb jogszabályhoz szükséges 60 szavazat küszöböt.

Ha azonban mind a 100 szenátor nem járul hozzá a folyamat felgyorsításához, akkor a parlamenti szabályok értelmében, amelyek szerint a törvényhozás lassan és szakaszosan halad előre, az elfogadásra hétfőig vagy keddig kell várni.

Mindkét párt törvényhozói azon dolgoztak, hogy megállapodásra jussanak az 1 billió dolláros infrastrukturális törvényjavaslathoz benyújtott demokrata, republikánus és kétpárti módosítások kombinációjának gyorsított ütemezésű tárgyalásáról.