Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az április 12-16. között 4423 felnőtt megkérdezésével készült országos közvélemény-kutatás szerint 55 százalék elégedett volt Biden hivatali teljesítményével, míg 40 százalék mondta, hogy az elnök nem végzi jól a munkáját.  Biden a legmagasabb értékelést a koronavírus világjárvány kezeléséért kapta, 65 százalék tartja jónak a területen végzett munkáját. Januárban 38 százalék helyeselte Trump egészségügyi válságkezelését. A demokraták 90 százaléka, a függetlenek 61 százaléka és a republikánusok 39 százaléka mondta, hogy helyesli Biden tevékenységét - derült ki a felmérésből.

Az amerikaiak 52 százaléka mondta azt is, hogy tetszett neki Biden gazdasággal kapcsolatos válságkezelése, és 53 százalékuk nyilatkozott ugyanígy az amerikai munkahelyekre gyakorolt tevékenyéségéről, ami mindkét esetben néhány százalékponttal magasabb volt, mint Trump munkahelyekkel és gazdasággal kapcsolatos értékelései hivatalba lépésének utolsó hónapjában.

A legerősebb kritikát azonban Biden a bevándorlással kapcsolatban kapta, mivel kormánya továbbra is küzd az amerikai-mexikói határra érkezők hullámaival: 42 százalék helyeselte az elnök határpolitikáját, míg 49 százalék helytelenítette azt.

Több mint a felük jó minősítést adott Bidennek a kétpárti konszenzusokra való törekvéseiért, bár a demokraták sokkal nagyobb arányban tulajdonították Bidennek, hogy egyesítette a mélyen megosztott választókat. Ötvenhat százalék helyeselte Biden erőfeszítéseit, köztük a demokraták 88 százaléka, a republikánusok 23 százaléka és a függetlenek 48 százaléka.

Az amerikaiak általánosságban támogatták Biden környezetvédelemmel (54 százalék) és faji egyenlőtlenségekkel (51 százalék) kapcsolatos munkáját is nyilatkozatait is.

Az elnök némileg profitál a rajta kívül álló körülményekből. Hónapjai voltak arra, hogy felkészüljön a világjárvány elleni válaszlépésekre, mielőtt elnökké vált, és néhány koronavírus elleni vakcinát már a január 20-i beiktatása előtt használtak. Biden gazdasági válságkezelését nézve az az előnye is megvan, hogy a 2020-as pandémiás recesszióhoz hasonlítják, amikor a munkáltatók munkahelyek millióit szüntették meg, mivel a járvány miatt bezártak az üzletek és az iskolák.

Mégis, Biden támogatottsági számai tükrözik ambiciózus programjának, köztük az 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagnak a népszerűségét, ami segít más kezdeményezéseinek az elfogadtatásával is - mondta Julian Zelizer, a Princeton Egyetem politikatörténésze a Reutersnek az eredményeket elemezve. Kritikusabb javaslata például, hogy várhatóan a gazdagok adóemelését fogja felvetni, hogy pénzt gyűjtsön a gyermekgondozásra és más, az amerikai munkavállalóknak szánt programokra.

Zelizer szerint népszerűsége segíteni fogja Bident abban, hogy pártját egyben tartsa, tompítva az elégedetlenkedők közötti konfliktust a párt progresszív és mérsékelt szárnyán egyaránt, és esetleg mérsékelve egyes republikánusok ellenállását, különösen a politikailag billegő államokban.