A november 3-án tartott elnökválasztáson még nem született hivatalos végeredmény, ami a korábbi években is így volt, november végén szokták hitelesíteni az eredményt. Több tagállamban változatlanul számolják a szavazatokat, és Donald Trump jogászcsapata öt tagállamban nyújtott be perkeresetet vagy a szavazatszámlálás felfüggesztésére, vagy az eredmények igazolásának leállítására. Viszont egyelőre a demokrata Joe Biden győzelme szakértők szerint megkérdőjelezhetetlen.

A csütörtök este kiadott elnöki rendelet értelmében a kifogásolt kínai cégekben részvényekkel vagy más érdekeltségekkel rendelkező amerikaiaknak 2021 novemberéig ki kell vonulniuk az adott vállalkozásokból. A dokumentumban Donald Trump megerősítette korábbi álláspontját, miszerint Kína "egyre nagyobb mértékben aknázza ki az Egyesült Államok tőkeerejét a saját hadereje, hírszerzése és biztonsági rendszerei fejlesztése és modernizálása érdekében".

Korábban a kínai cégek közül már a Huawei ellen belekezdett egy háborúba. A Reuters szerint ez most érintheti a Hikvisiont, a China Telecomot és a China Mobile-t.

Trump ezt az amerikai nemzetbiztonságra fenyegetőnek minősítette, leszögezve, hogy ezek a kínai fejlesztések "közvetlenül fenyegetik" az Egyesült Államokat és a külföldön állomásozó amerikai katonákat.

A szóban forgó vállalatok a repülőgépiparban, a tengerhajózásban, az építőiparban, a távközlésben és az úgynevezett új technológiákat felhasználó területeken tevékenykednek. Egyaránt jegyzik őket a kínai és a hongkongi tőzsdéken, valamint a Wall Streeten is.