Katherine Tai azt megelőzően beszélt erről, hogy virtuális megbeszélést tartott Liu Ho kereskedelmi ügyekben illetékes kínai miniszterelnök-helyettessel, akinek felvetette az "aggodalomra okot adó kérdéseket" - írja az MTI.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala közleményében úgy fogalmazott, hogy "őszinte eszmecseréjük során" Katherine Tai beszélt az új amerikai kormányzat munkavállalók érdekeire fókuszáló kereskedelempolitikájának irányelveiről, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok folyamatban lévő felülvizsgálatáról is.

A kínai kereskedelmi minisztérium annyit közölt, hogy a két fél "őszinte, pragmatikus és konstruktív" eszmecserét folytatott, és nagyon fontosnak tartja a kétoldalú kereskedelem fejlődését. A felek "véleményt cseréltek a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésekről, és megállapodtak a kommunikáció fenntartásában".

A világ két legnagyobb gazdaságának a kereskedelem ügyében illetékes főtárgyalói először tartottak hivatalos megbeszélést azóta, hogy Joe Biden amerikai elnök január 20-án hivatalba lépett.

A Biden-kormányzat Kínát az Egyesült Államok legnagyobb versenytársának tekinti, és jelezte, hogy kemény irányvonalat fog követni Pekinggel szemben a nemzetközi szövetségesekkel egyeztetve. Azt ígérte, hogy fellép az állam irányítású kínai gazdasági modellel szemben, és az amerikai technológiai fölény fenntartásának érdekében új beruházásokat hajt végre az innováció területén.

A nyugati országok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal, az állami tulajdonú vállalatok masszív szubvenciójával, a piaci verseny korlátozásával, a szellemi tulajdon ellopásával és a technológiai transzferek kikényszerítésével vádolják Kínát. Emiatt Donald Trump már elnöksége elején valóságos kereskedelmi háborút indított Kína ellen, hogy kikényszerítse a változásokat.

Donald Trump és Liu Ho tavaly január közepén írt alá két évre szóló kereskedelmi részmegállapodást, de több fontos vitás kérdés - például a technológiai transzfer és a vállalatok tisztességtelen állami támogatása - megoldatlan maradt. Az egyezség központi elemét Kína azon kötelezettségvállalása képezi, hogy két év alatt 200 milliárd dollárral emeli amerikai importjának értékét, hogy csökkenjen a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult amerikai hiány, amely 2018-ban 420 milliárd dolláron tetőzött.

Kína azonban tavaly mintegy 40 százalékkal maradt el a megállapodásban vállalt importkötelezettségeinek teljesítésével, és idén se javult a helyzet, jóllehet már csak hét hónap maradt hátra az év végéig.
Biden már tavaly decemberben jelezte, nem készül az amerikai-kínai kereskedelmi részmegállapodás azonnali felmondására, sem pedig a kínai exportcikkekre kivetett pótvámok visszavonására. A több százmilliárd dollár értékű termékeket sújtó büntetővámokat azóta is rendre megvédelmezi.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Catherine Tai rámutatott, hogy a kereskedelmi részmegállapodás fontos, de csak egy része egy bonyolult kapcsolatnak. Kijelentette, továbbra is fennállnak és nagyon súlyosak a problémák Kínával, és a részmegállapodást a két ország közötti általános gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok összefüggéseiben kell vizsgálni. "Nagyon, nagyon súlyosak a kihívások", amelyek minden téren megkövetelik a figyelmet - mondta Tai.