A washingtoni kormány szerint alaptalanok azok a találgatások, amelyek stratégiai jelentőséget tulajdonítanak Hszi Csin-ping kínai államfő látogatásának Szaúd-Arábiában – írta a CNBC. Ezzel jelezni kívánták, hogy az Egyesült Államok nem kíván lemondani arról a befolyásról, amit a Közel-Keleten élvez. Tim Linderking, az USA jemeni különmegbízottja szerint a nagyhatalmak vezetőinek látogatása várható volt a térségben, ám Washington Joe Biden elnök júliusi vizitjével is jelezte, hogy nem óhajt kihátrálni mások elől.

Biden látogatásának legfőbb üzenete a diplomata szerint az volt, hogy az Egyesült Államok „nem megy sehova”. Ezt még Hszi utazása előtt meg akarták üzenni a rivális nagyhatalmaknak. Ugyanakkor a kínai államfő és Mohamed bin Szalmán koronaherceg találkozójának jelentőségét mutatja, hogy Hszi 2020 óta nem utazott hivatalos külföldi látogatásra. A pekingi külügyminisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt az értesülést, hogy a két fél konszolidálni akarja kapcsolatait.

Pompa és fanfárok

Hszit olyan pompával fogják fogadni, amilyennel Donald Trumpot, az USA elnökét udvarolták körbe 2017-es szaúd-arábiai látogatásán. Ez kiemeli Biden szerény körülmények között lebonyolított vizitjét, ami a megfigyelők egy része szerint nem hozott eredményt és nem enyhítette a két politikus feszült viszonyát. (Az utóbbi hátterében az van, hogy Szalmánt összefüggésbe hozták egy a szaúdi kormányt bíráló újságíró meggyilkoltatásával.)

Lenderking szerint azonban országa nem csupán Szaúd-Arábiának, hanem az Arab-öböl térségében lévő többi országnak is alapvető fontosságú partnere. Számíthatnak az USA-ra biztonságuk garantálásában, amit a washingtoni adminisztráció is prioritásként kezel. A térség kritikus pontja Jemen, ahol 2014 óta polgárháború dúl.

Optimista várakozás

Lenderking elmondása szerint Biden szaúd-arábiai útjának egyik legfőbb célja az volt, hogy előrelépjenek ennek a konfliktusnak a lezárásában. Jemenben valójában a sivatagi királyság és Irán vív egymással proxy háborút a polgárháborúban harcoló felek támogatásával. Az amerikai elnök igyekezett rávenni szaúdi kollégáját, hogy támogassa és kiterjessze az ENSZ közvetítő tárgyalásait a fegyverszünet érdekében és kezdjenek hozzá a háború lezárását szolgáló tárgyalásokhoz.

Ennek eredményeként az amerikai diplomata szerint a megoldás folyamatában eljutottak félútig. Mint mondja hat hónappal ezelőtt nem lett volna ilyen optimista. Úgy látja, hogy új szakasz kezdődhet a háborúban, aminek éppen itt volt az ideje. Fontos megjegyezni, hogy a jemeni konfliktus az a ritka eset, amelyben nem csupán az USA és Kína áll egy oldalon, a béke mellett, hanem még Oroszország is ugyanezt akarja. Kína előrelépést akar addig, amíg betölti az ENSZ Biztonsági Tanácsának rotációban váltogatott elnöki tisztségét – mondja Lenderking.

Az amerikai diplomata bízik abban, hogy az országával erősen konfliktusos viszonyban lévő Irán is konstruktívan hozzá fog járulni a háború lezárásához. Ugyanakkor azt csak remélni tudja, hogy a perzsa állam és Szaúd-Arábia nem hoz létre atomfegyvereket, ami szerencsétlen lenne.