A kínai fővárosban hétfőn kezdte meg az előkészítést szolgáló, szakértői szintű tárgyalásokat a Jeffrey Gerrish, az amerikai kereskedelmi főképviselő helyettese által vezetett amerikai delegáció. A magas szintű egyeztetéseket csütörtökön és pénteken tartják, ezeken amerikai részről Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő és Steven Mnuchin pénzügyminiszter, kínai részről pedig Liu He miniszterelnök-helyettes és Ji Kang, a kínai jegybank kormányzója vesz részt. Legutóbb két héttel ezelőtt Washingtonban tanácskoztak a felek, az a forduló megállapodás nélkül ért véget, és vezető amerikai politikusok arra figyelmeztettek, hogy messze vannak a megállapodástól - írta az MTI.

Hua Csin-jing kínai külügyi szóvivő hétfőn szokásos napi sajtótájékoztatóján kijelentette, Peking azt reméli, hogy jó eredményekkel zárulnak a tárgyalások.

QP | Quality Placement

Reméljük, és az egész világ azt akarja, hogy jó eredményt érjünk el - mondta a szóvivő. Arra a kérdésre válaszolva, hogy gyakorol-e hatást a kereskedelmi tárgyalásokra az amerikai hadihajóknak a vitatott hovatartozású területeken való áthaladása, annyit mondott, hogy "egy sor amerikai cselfogás" jól mutatja, mit is gondol Washington. Hozzátette azonban, hogy Kína hisz abban, hogy a kereskedelmi viták párbeszéd révén történő megoldása mindkét ország érdeke, és ez szolgálja a világgazdaság növekedését.

A világ két legnagyobb gazdaságának képviselői harmadik alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz azóta, hogy Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök december elején Buenos Airesben személyes találkozójukon 90 napra kereskedelmi "tűzszünetet" kötött, esélyt adva a hónapok óta dúló vámháború lezárásának.

Az Egyesült Államok és Kína tavaly nyáron vetett ki kölcsönösen 50-50 milliárd dollár értékű importárura 25 százalékos pótvámot. Szeptember 24-én további, összesen 260 milliárd dollár értékű árura vezetett be pótvámot a két ország. Kína 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura. Az Egyesült Államok mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértékét januártól emelte volna 25 százalékra. A pótvám megemelését március 1-ig elhalasztották.

Trump elnök arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, tartsa tiszteletben a szerzői jogokat. Peking tagadja a vádakat, és az iparpolitikájának megváltoztatását célzó követeléseket úgy értékeli, mint a Kína gazdasági növekedésének fékezésére tett kísérlet.