Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bejelentés nem keltett meglepetést, hiszen egy korábban nyilvánosságra hozott döntés megerősítéséről van szó.

Áprilisban az amerikai kormány közölte, hogy 50 milliárd dollár értékben kíván kivetni védővámokat 1333 kínai árucikkre. A bíráló állásfoglalások hatására júniusban 515 terméket törölt erről a listáról, és július 6-án érvénybe is léptette a 34 milliárd dollár értékű 818 kínai termék védővámját. A védővámokkal sújtott termékek listáját júniusban 284 árucikkel egészítette ki, és a kedd esti bejelentés szerint ezekből - évi 16 milliárd dollár értékű - 279 terméket vámoltat meg.

Elemzők szerint az idén márciusban kirobbant kereskedelmi vita várhatóan tovább mélyül majd: Washington ugyanis további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre kíván 25 százalékos védővámot kivetni. Sőt, Donald Trump elnök már azt is meglebegtette, hogy kész valamennyi kínai importterméket védővámmal sújtani - írja az MTI.

Az Egyesült Államokba tavaly csaknem 524 milliárd dollár értékben érkezett kínai importáru. (Amerikai importvámok: megjött az orosz válaszcsapás.)

Peking az amerikaival egyenértékű vámot vetett ki az Egyesült Államokból származó amerikai termékekre. A kínai importvámok elsősorban az amerikai mezőgazdaságot sújtják.

Washington azzal vádolja Pekinget, hogy nem nyitja meg kellőképpen a piacait az amerikai termékek előtt, az amerikai-kínai vegyesvállalatokat arra használja fel, hogy hozzájusson az amerikai csúcstechnológiákhoz, és amerikai szellemi termékeket lop.

A fotó forrása: Mandel Ngan/AFP.