Elizabeth Warren demokrata párti szenátor, aki nemrégiben még a párt egyik elnökjelölt-aspiránsa volt, nyolc feltételhez kötné a koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítését szolgáló szövetségi támogatások felvételét - adta hírül a Business Insider.

Donald Trump kormánya több mint 50 milliárd dollárt adna csak a légiközlekedési ágazatnak, amelyet padlóra küldött a nemzetközi légi forgalom lefagyása. Ez a támogatás része lenne az összesen ezermilliárd dolláros gazdaságösztönző csomagnak, amelynek célja, hogy a pénzinfúzióval újraindítsa a klinikai halál állapotába süllyedt amerikai gazdaság vérkeringését.

A Demokrata Párt a kongresszusban támogatja az intézkedéscsomagot, ám a párt számos képviselője és szenátora, köztük Warren biztosítékokat akar arra, hogy a pénz nem a befektetők zsebében landol, hanem az munkavállalókon keresztül az átlagos amerikai családokat segíti. A légitársaságok a baloldali demokratáknál első helyen állnak a rossz tanulók listáján, miután az elmúlt években részvény-visszavásárlásokra fordították masszív profitjukat, ami emelte a papírjaik árát, jól szolgálva tőzsdei befektetőik érdekét. Ehelyett a munkakörülmények javítására is elkölthették volna ezt a pénzt.

AFP

Szigorú szavak

"Hadd beszéljek világosan: nem akarunk olyan vállalati mentőakciókban részt venni, amelyek a részvényesek gazdagodását vagy a cégek menedzsmentjének járó részvénybónuszok hizlalását szolgálják" - fejtegette Warren egy Twitter-üzenetben. Ennek szellemében fogalmazta meg nyolcpontos feltételrendszerét:

  • A vállalatoknak az állami támogatást a fizetések folyamatos folyósítására kell fordítaniuk, hogy fenntartsák alkalmazottaik foglalkoztatását!
  • A cégeknél minél előbb el kell érni a minimum 15 dolláros órabért! Ha gyorsabban nem megy, akkor legkésőbb a támogatás átutalását követő egy évvel kell ezen a szinten lenniük a béreknek.
  • A támogatott vállalatoknak a jövőben tilos részvény-visszavásárlásokat végrehajtaniuk!
  • A támogatott cégek az ösztönzőcsomag igénybevételének idején nem fizethetnek osztalékot a tulajdonosaiknak, illetve bónuszokat a menedzsereiknek! Ez a szabály a segélyprogram lezárását követő három évben érvényben marad.
  • A vállalatok igazgatótanácsában legalább egy helyet kell biztosítani a munkavállalók képviselőjének! Ez a szám nagyobb lehet attól függően, hogy egy-egy cég mekkora támogatást igényel az adófizetők pénzéből.
  • A kollektív szerződéseknek érvényben kell maradniuk a koronavírus-válság okozta gondok ellenére!
  • Az igazgatótanácsoknak a részvényesek engedélyét kell kérniük bármilyen politikai célú kiadáshoz!
  • A vezérigazgatóknak felelősséget kell vállalniuk azért, hogy cégüknél betartják ezeket a szabályokat, és büntetőjogi következményekkel kell szembe nézniük, ha megsértenék ezeket!

Warren a 2008-as pénzügyi válság után hívta fel a figyelmet magára azzal, hogy szembe menve saját kormányával, a Barack Obama vezette adminisztrációval, bírálta az akkori gazdaságösztönző csomag szerinte laza feltételrendszerét. A Wall Street-i bankok és a pénzügyi ágazat szigorúbb szabályozását követelte, mert úgy látta, hogy az adófizetők pénzéből elsősorban a bankárokat, a gazdagokat segítették ki. Szerinte most tanulni kell ebből a tanulságból: a támogatásoknak el kell jutniuk az amerikai családokhoz.