Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

David Datuna 46 éves gerogiai (grúziai) születésű performansz művész bejelentette, hogy meg akarja vásárolni a Lenin-mauzóleumot benne a bolsevik államalapító vezér bebalzsamozott holttestével, hogy áttelepítse az Egyesült Államokba - adta hírül a Moscow Times. Datuna sokkolta a világot, amikor tavaly a miami Art Basel kiállításon egyszerűen megette Maruizio Cattelan Comedian című alkotását, ami nem volt más, mint ragasztószalaggal a falra ragasztott banán.

Amikor ezt a performanszot megejtette, a Comedian 120 ezer dollárt (közel 37 millió forint) ért. A moszkvai Vörös téren lévő Lenin-mauzóleum iránti vételi szándékát a közösségi médiában jelentette be. Az építményt Washingtonban állíttatná fel. Terve mellett azzal érvelt, hogy Oroszország és az USA éppen ellentétes úton halad a társadalmi változásban.

CCCP - USA

Míg az előbbi 1991-ben lezárta a szovjet korszakot, s ezzel a szocialista rendszerrel való kísérletezést, addig az USA-ban éppen most mozdul el a szocialista ideálok felé. Ezért ma az a szimbólum, amit Lenin képvisel jobban illik az Egyesült Államokhoz, mint Oroszországhoz. Természetesen az orosz kommunisták válasza nem váratott magára.

Gennagyij Zjuganov, a Kommunista Párt elnöke kijelentette, hogy a mauzóleum, akárcsak a többi szovjet ereklye szent. Az amerikaiak ápolják a saját kulturális örökségüket, az oroszok pedig majd foglalkoznak a magukéval. Ha tetszik le is rombolhatják a szobraikat, ahogy barbár módon Kolombuszéval tették - célzott arra, hogy a Black Lives Matter tiltakozások keretében több olyan emlékművet eltávolítottak, amelyek Amerika gyarmatosításával voltak összefüggésben.

A Lenin-mauzóleum a napokban került a figyelem középpontjába azzal, hogy az orosz építészek szövetsége pályázatot akart kiírni más célú hasznosítására, miután a bolsevik vezért normálisan eltemették volna. E tervről letettek, miután életveszélyes fenyegetésekkel színezett tiltakozóhullámot váltott ki.