Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az index júniusi emelkedése már a második egymást követő javulás volt az áprilisi nagy esést követően - írja az MTI.

Júniusban az előző havi 72,3 pontról 78,1 pontra emelkedett az előzetes 79,0 pont helyett a fogyasztói hangulatindex végleges értéke a Michigan Egyetem felmérésében.

A fogyasztók aktuális helyzetüket és kilátásaikat is jobbnak ítélték meg az előző havinál, de a javulás kisebb mértékű lett az előzetes adatok alapján feltételezettnél.

Az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő index végleges értéke 87,1 pontra emelkedett a májusi 82,3 pontról az előzetes 87,8 pont helyett. Az elkövetkező hónapokról alkotott megítélést számszerűsítő mutató pedig júniusban 72,3 pontra emelkedett az előző havi 65,9 pontról az előzetes 73,1 pont helyett.

Más aktuális USA adatok alapján Májusban csökkentek a személyi jövedelmek és nőttek a személyi kiadások az Egyesült Államokban.

Hét éve a legnagyobb mértékben csökkentek a személyi jövedelmek és a vártnál kevésbé emelkedtek a személyes kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economc Analysis pénteken publikált jelentése alapján.

Májusban a személyi jövedelmek a várt 6,0 százaléknál kevésbé, 4,2 százalékkal csökkentek az Egyesült Államokban az előző havi, áprilisi 10,8 százalékos növekedés után a BEA előzetes adatai alapján.

Míg a személyes jövedelmek 10,8 százalékos áprilisi növekedése a járványvédelmi intézkedések terheinek enyhítésére a magánszemélyeknek készpénzben nyújtott szövetségi támogatásnak köszönhetően a mindenkori legnagyobb lett az Egyesült Államokban, az áprilisról májusra bekövetkezett 4,2 százalékos csökkenés viszont több mint hét éve a legnagyobbnak bizonyult.

A személyes kiadások ugyanakkor a várt 9,0 százaléknál kisebb mértékben, havi 8,2 százalékkal nőttek az áprilisi havi 12,6 százalékos csökkenés után.

A személyes kiadások áprilisi csökkenése a járványvédelmi korlátozó intézkedések miatt a mindenkori legnagyobb volt.

Áprilisról májusra folytatódott ugyan a lakosságnak nyújtott szövetségi támogatás kifizetése, de már az előző havinál már kisebb mértékben, és ezzel párhuzamosan enyhültek a járványvédelmi korlátozások is. Mindkét tényező erősen befolyásolta a személyes jövedelmek és kiadások havi alakulását.