Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a kaliforniai mandulatermelés az 1995 -ös közel 168 millió kilogrammról rekord 1,4 milliárd kilogrammra nőtt. Ebben az időszakban a mandulafákkal beültetett földek is 1958 négyzetkilométerről 6475 négyzetkilométerre emelkedtek - írja az Euronews.

Egyes tudósok szerint az éghajlatváltozás miatt az amerikai nyugat sokkal melegebb és szárazabb lett az elmúlt 30 évben, és az időjárást egyre szélsőségesebb lesz. Az USA országos aszályfigyelő szolgálata arról számolt be, hogy az állam 88 százalékát sújtotta az "extrém szárazság" augusztus elején.

A súlyosbodó aszály, immár második éve, csapolja a víztározókat, amelyek vizet szolgáltatnak a Közép -völgyi gazdaságokhoz.

Májusban az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) előrejelzése szerint Kaliforniában a mandulatermés idén rekord nagyságú 1,5 milliárd kilogramm lett volna. Júliusban azonban módosították ezt a becslést 1,3 milliárd kilogrammra, az alacsony vízellátottság és a rekordhőség miatt.

Mivel nem tudnak vizet szerezni vagy engedni maguknak, egyes termelők abbahagyták gyümölcsösök öntözését, és hagyták, hogy a fák meghaljanak. Mások ültetés nélkül hagyják a mezőket, hogy vizet takarítsanak meg mandulájuk számára.