A washingtoni munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint a szociális segélyre szorulók száma 3 ezer fővel 456 ezerre csökkent az előző héten az Egyesült Államokban. A visszaesés mértéke jóval kisebb volt a piaci várakozásoknál; a MarketWatch konszenzusa 445 ezer új munkanélküliről szólt. Az előző heti adatot felfelé módosította a minisztérium, így 459 ezer lett.

A munkaerőpiaci trendek változását nagyobb biztonsággal jelző négyhetes mozgóátlag emelkedett május utolsó hetében, 463 ezerre, ami azt jelzi, a cégek továbbra sem álltak le az elbocsátásokkal.

Bíztató lehet azonban - ám egyelőre magyarázatra szorul -, hogy a hosszabb távon segélyben részesülők számának változását követő négyhetes mozgóátlag 2009 januárja óta a legalacsonyabb szintre esett vissza 2010 május végén - közel 50 ezer fővel 4,62 millióra.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a nagyarányú csökkenés hátterében új állások létrejötte ugyanúgy állhatott, mint a segélyek tömeges kifutása. Előfordulhat tehát, hogy a munkaügyi minisztérium látóteréből az elmúlt hónap során kieső tömegek munkához jutottak, ám az sem lehetetlen, hogy oly régóta állástalanok, hogy a hónap végétől minden szociális juttatás lehetőségétől elesnek.

Összesen 9,8 millió amerikai részesült valamilyen szociális juttatásban május végén, 40 ezerrel több, mint egy héttel korábban.